Источна Илиџа

Анђела вршњацима одржала предавање о значају репродуктивног здравља

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2024. 11:13

Анђела Томић, ученица другог разреда Средње медицинске школе у Источној Илиџи, одржала је вршњацима предавање о значају репродуктивног здравља. Како и сама каже, о овим темама се недовољно или никако не говори, а све је већи број обољења, али и абортуса и нежељених трудноћа.

"Мислим да је најважнија тема абортус и нежењена трудноћа, јер је све више таквих случајева. Доказано је да се сваке године изврши око 76 милиона абортуса у свијету, тако да сматрам да је то јако битно", каже ученица средње медицинске школе Средњошколског центра "Источна Илиџа“ Анђела Ромић.

Анђела је, заједно са својим професорима, направила истраживање о знању и схватању младих о полно преносивим обољењима. Осврћући се на резултате анкете, сматра да млади људи немају довољно знања о овој јако важној теми, те се нада да ће овакви пројекти, о важности превенције болести и чувању здравља, освијестити не само младе него и ширу друштвену заједницу.

"Одрадили смо једну анкету на тему знања и схватања младих о полно преносивим обољењима, односно о репродуктивном здрављу, која је доказала да, не само млади, него и сви ми немамо довољну упућеност на ову тему и подлажемо заправо неразумијевању и необразовању. Анкети је подлегло око 370 испитаника, а резултати ће служити као база за научни рад који планирам да пишем у наредном периоду, уз помоћ професорице Јоване Регоје и професора Николе Лубуре. Надам се да ћемо у наредном периоду имати прилике да остваримо још оваквих пројеката, који ће освијестити не само младе, него и ширу друштвену заједницу о важности здравља, а не само када је оно угрожено“, каже Анђела.

"Дакле, то би биле теме с којима бисмо требали бити поприлично упознати. Међутим, чак и наши анкетни резултати указују управо супротно, указују да је јако низак степен упућености међу средњошколском популацијом“, каже професор медицинске групе предмета у Средњошколском центру "Источна Илиџа“ Никола Лубура.

Све што се на формално обавља, поприлично је досадно и бездушно, тим приступом се не преноси јасна порука, рекао је професор Никола Лубура. Додао је и да покушавају освијестити младе занимљивијим видом предавања, тако што ће поред клиничких података, приближити публици и психолошко, филозофско, па чак и религиозно гледиште на значај репродуктивног здравља.

"Сматрам да је поруку јако тешко пренијети и не мислим да једна радионица, попут ове, може у суштини да промијени ствар. Али свакако мислим да је кључ ове презентације да се макар млади ученици освијесте да је биолошки апарат подешен да реагује на основу наших нагона, а уколико се окрене против нас, посљедице могу бити заиста катастрофалне. Ту је и порука да се у суштини пробудимо и на неки начин владамо и управљамо нашим поступцима“, каже Лубура.

Због све већег броја младих који рано ступају у сексуалне односе, недовољног коришћења контрацепције и недовољног нивоа знања о полнопреносивим болестима, као и о посљедицама оваквог понашања, указује се потреба заједничког ангажовања заједнице, невладиног сектора, школа, али и здравственог система.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.