Vidovdanski dani u Andrićgradu

Svečano otkrivanje spomenika braći Sokolović uživo na portalu ATV-a

  • 28.06.2018. 08:07

U Andrićgradu će danas, na Vidovdan, biti obilježeno stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, kada će na ulazu u kameni grad biti otkriven i spomenik braći Sokolović - Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Prenos ovog događaja možete pratiti uživo na portalu ATV-a.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske i Srbije, a spomenik bi trebalo da otkrije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Svečano obilježavanje počeće u 14.00 časova kada će o velikoj pobjedi srpske vojske govoriti idejni tvorac Andrićgrada, reditelj Emir Kusturica, a na vidovdanskoj svečanosti besjediće srpski akademik Matija Bećković, koji je ranije ocijenio da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu poslije gotovo 500 godina ujedno i spomenik duši srpskog naroda. 

Prema programu obilježavanja, predviđen je nastup glumca Nenada Jezdića, orkestra MUP-a Republike Srpske, kvarteta Banjalučke filharmonije i hora "Srbadija". 

U 20.00 časova u Galeriji "Lubarda" Andrićevog instituta biće otvorena izložba pod nazivom "Zaboravljeni heroji", a u 21.00 čas publika u Andrićgradu imaće priliku da pogleda predstavu "Samoubice" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora. 

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu u Andrićgradu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu postavljenoj u Beogradu. 

Emir Kusturica ranije je najavio da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović, te da je ideja da taj spomenik pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile "huškajući nas na ratove". 

"Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, Mehmed paša i Sveti Makarije, u prijateljskom zagrljaju, stajaće na ulazu u Andrićgrad", istakao je Kusturica. 
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?