ATV

Čelinac

Asfaltirana dionica puta Centar - Nova Crkva Branešci

  • 21.10.2019. 15:21

Završena je prva faza izgradnje lokalnog puta Centar - Nova Crkva u Branešcima. Radovi na izgradnji puta u mjesnoj zajednici Branešci izvedeni su planiranom dinamikom, a radi se o putu dužine 1.186 metara.

Ukupna vrijednost radova je 168.330,29 KM, a finansirana su sredstvima Investiciono-razvojne banke i iz budžeta opštine.

Nakon polaganja asfaltnog sloja puta u centru Branešaca u nedelju 20.10.2019. godine organizovan je ručak na kome se okupilo nekoliko stotina mještana, rukovostvo opštine Čelinac, ministrar u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić i narodni poslanik prof.dr Vlado Đajić.
 
Kako je rekao Anđelko Pezić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Branešci ovakvi projekti su uvijek dobro došli u selo.

"Za opstanak mladih, ozbiljan razvoj sela i prosperitet veoma važna je infrastruktura. Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i nadamo se daljem ulaganju u našu mjesnu zajednicu", rekao je Pezić.

Prema riječima načelnika opštine Momčila Zeljkovića nakon kilometra puta koji je položen prošle godine, ove godine je položeno još 1.186 metara i Branešci su dobili važnu saobraćajnicu.

"Prsten koji je povezao Centar sela kraj Nove Crkve do Turjanice je veliki potencijal za razvoj ove sredine. U planu je realizacija još projekata u Branešcima, a velika zasluga je i ljudi iz ovog sela, a posebno dr Vlade Đajića", rekao je Zeljković.

Načelnik opštine dodao je da je za ovu priliku kandidovan projektni prijedlog pod nazivom "Moderna infrastruktura za razvijeno selo". Opštini Čelinac su odobrena sredstva u iznosu od 99.977,37 KM, a iskorištena su za izgradnju ovog puta.

Kako je rekao Dejan Kurtinović, predsjednik Skupštine opštine Čelinac koji je rođen u Branešcima, učešće opštine u ovom projektu 68.352,92 KM.

"Kroz program kapitalnih investicija odbornici većine SO Čelinac su podržali ovaj projekat i drago mi je da se ovaj projekat uspješno realizovao. Hvala prije svega dr Vladi Đajiću na svesdnoj pomoći kako Branešcima tako Čelincu", rekao je Kurtinović. 

Narodni poslanik prof.dr Vlado Đajić koji je rođeni braneščanin rekao je da je veoma važno da  se ulaže u sela koja svakodnevno imaju problem sa odlivom stanovništva.

"U narednom periodu ćemo morati svi zajedno da se borimo za opstanak sela. Kako ulaganjem u infrastrukturu, tako i ulaganjem u poljoprivredu i otvaranje proizvodnih pogona. Zahvaljujući IRB-u i opštini Čelinac napravljen je veliki pomak u mnogim mjesnim zajednicama u Čelincu, ali i cijeloj RS-u", rekao je dr Đajić.

Nakon završetka ručka gosti i zvanice su u koloni automobila obišli novoizgrađenu dionicu puta i obišli Hram Svetog Velikomučenika Prokopija u Branešcima, gdje su zapaljenje svijeće, a gostima se obratio lokalni sveštenik Luka Božić. 

Projekat lokalnog integrisanog razvoja uspostavljen je kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ambasade Švajcarske u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.