Gase požare

ATV sa Helikopterskim servisom Republike Srpske: Piloti Srpske pokazuju nadljudske i profesionalne sposobnosti

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2022. 19:38

Požar na planini Čvrsnici i dalje se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem, uprkos aktiviranju svih raspoloživih snaga. Vatra se širi zbog visoke temperature i jake vegetacije, vjetra promjenljivog smjera ali i nemogućnosti da se kopnenim putem dođe do žarišta.

Vatra stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom. Kako su nam ovdje objasnili u Kriznom štabu, širenje je zahvatilo vatrogasnu liniju u smjeru Blidinjskog jezera i drugo krilo u smjeru Masne Luke.

Već osmi dan vatrogasci Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalne civilne zaštite bore se sa vatrenom stihijom, kažu da je požar primjećen nakon velikog nevremena kada je planinu udario grom a zatim počele visoke temperature. 

U Blidinju odmah su znali koga da pozovu u pomoć. Odmah po pozivu, helikopteri iz Republike Srpske stigli su i požar stavili pod kontrolu. Što je najbitnije, vatra više ne ugrožava stambene objekte koji se nalaze u sklopu nacionalnog parka prirode.

Helikopteri Republike Srpske već danima su na požarištima i u Federaciji i u Republici Srpskoj. Juče i jutros su gasili požar u NP „Sutjeska“ zajedno sa hercegovačkim vatrogascima i Civilnom zaštitom Republike Srpske. Požar je stavljen pod kontrolu.

Pripadnici Helikopterskog servisa juče i danas su na lokalitetu NP „Sutjeska“ izvršili 88 letova, izbačeno je 88 tona vode na požarištu za skoro osam sati. Upotreba helikoptera u ranoj fazi požara u kanjonu rijeke Hrčavke i brza intervencija HSRS onemogućila je prerastanje u požar širokih razmjera sa mnogo većim materijalno-ekološkim posljedicama.

Piloti Srpske već danima pokazuju svoje nadljudske i profesionalne sposobnosti, kako bi i uprkos nepsristupačnim terenima i visokim temperaturama požare stavili pod kontrolu i spriječili ekološke katastrofe. I pored rizika kojem se izlažu prilikom gašenja požara, iz HSRS poručuju da su i dalje na raspologanju građanima Republike Srpske, ali i građanima drugog entiteta kojima je pomoć neophodna, što se vidjela upravo ovoh dana.

Na terenu sa Helikopterskim servisom Republike Srpske bila je i ekipa ATV-a.

 

„Završili smo posao na području NP 'Sutjeska', iako smo ostavili tamo naš veliki rezervoar pun vode. U slučaju da se pojavi bilo gdje požar, u roku od 15 minuta možemo biti na toj lokaciji da nastavimo gasiti. U ovom trenutku nema potrebe. Sad smo napravili izviđanje terena ovdje. Imamo požar u podnožju planine, imamo na vrhu na par mjesta otvorene požare. Vrijeme nam malo ide u prilog, nisu tako visoke temperature, očekujem da večeras odradimo dosta posla“, reako je za ATV Boabn Kusturić, direkotr Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Ante Mihalj, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitno rekoa je da postije problemi sa vjetrom.

„Tu su momci iz HS Republike Srpske, oni će pokušati ugasiti jedan kritični dio iznad dijela Masne Luke. Ovaj dio smo u dobrom dijelu sanirali, ali i dalje imamo problema iznad vikednica i u višem predjelu Čvrsnice. U tim dijelovima nismo u mogućnosti pristupiti ljudstvom, tu ćemo morati ili helikopterima ili kanaderima, eventualno kišom, ako je Bog da“, reako je Mihalj.

Na pitanje novinarke ATV da li su kuće ugrožene, Mihalj je rekao da su manje ugrožene nego sinoć, ali da i dalje jesu i dodaje da postoji opasnost zbog vjetra.

„Tu je veliko požarište, velika je to linija, tako da i dalje postoji opasnost da će biti kuće ugrožene“, istakao je Mihalj.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.