Rumunija

ATV u srpskoj gimnaziji u Temišvaru: Oblikujemo ljudski i srpski identitet

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2022. 19:47

Vrijedni su u srpskoj gimnaziji "Dositej Obradović"’ u Temišvaru.

Đaci u ponedjeljak polaze u školu. To je jedna od najvažnijih institucija rumunskih Srba.

"Mjesto gdje naša djeca, srpčići, uče ćirilicu, maternji jezik, uče ko su i šta su, o tradiciji i običajima. Borimo se da opstanemo jer ako škole nestane, niti jedan narod ne može opstati", kaže za ATV Aleksandra Stojkov, direktor srpske gimnazije u Temišvaru.

Dobri su u tom opstanku jer nastavu na srpskom jeziku održavaju već dva i po vijeka. U školi kažu – "oblikujemo ljudski i srpski identitet".

"Svjesni smo da je opstanak naše zajednice kada je u pitanju nacionalni identitet i jezički, kulturni u tijesnoj vezi sa školstvom. To je ustanova koja ima veoma veliku ulogu u osiguranju nekog kontinuiteta naše zajednice", govori nam Dejan Popov, predsjednik Saveza Srba u Rumuniji.

Rumunski obrazovni sistem sve škole naziva gimnazija, samo su podijeljene u smjerove. Ova u Temišvaru je teoretska, nešto poput našeg opšteg smjera u klasičnoj gimnaziji.

Tu su i osnovna i srednja škola koju pohađa ukupno 150 đaka.

"Spremamo ih da budu dostojni članovi naše zajednice", rekao je

Saša Jašin, direktor izdavačke kuće Saveza Srba Rumunije.

Zahvaljujući velikoj srpskoj prosvjetarskoj tradiciji i srpskim školama u Rumuniji, broj fakultetski obrazovanih Srba i srpskih intelektualaca je srazmjerno veći od skoro svih nacionalnosti u Rumuniji. Srpska zajednica važi za jednu od najobrazovanijih u toj zemlji.

Тагови: