Mrkonjić Grad

Balkana u znaku kosidbe

  • 30.06.2018. 19:40

Pjesmom i veseljem počeli su tradicionalni Dani kosidbe na Balkani. Kosci, njih 26, stigli su iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, a ove godine prvi put i iz Rumunije.

"Svake godine sam ovdje na takmičenju. Dosta sam puta pobjeđivao, ovdje sam bio pobjednik 10 puta. Možda sam od ukupno svih pobjeda na ovim Balkanskim prostorima imao oko 53 pobjede pojedinačno, imam 10 ekipnih pobjeda i tri puta sam bio delija ovdje, kaže Milorad Sladojević Đeli, jedan od takmičara. 

"Pa evo ja mogu samo reći da sam nekada gledao ove kosce, pa onda sam im se divio, onda sam učio od njih a danas ću se takmičiti sa njima", rekao je Vlado Pršljan. 

Ovogodišnja manifestacija je 28 po redu. Riječ je o uspomeni na Lazara Laketu poginulog borca VRS koji je bio Evropski prvak u ručnom košenju trave.  

"Između ostalog ovom manifestacijom čuvamo tradiciju, jer je Mrkonjić Grad poznat po kosama varcarkama. Mi smo predložili da mrkonjićki kosci i kosa varcarka budu na Uneskovoj listi nematerijalne baštine. To je sada jedan dug proces, ali se nadam da će neko to dočekati," rekal je Divna Aničić, načelnica opštine Mrkonjić Grad. 

Organizatori su posebno ponosni što je na Danima kosidbe svake godine sve više učesnika.