Banja u Tesliću

"Banja Vrućica" uspješna u rehabilitaciji kovid pacijenata

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2021. 19:50

Liječenje oboljelih od kovida i njihova rehabilitacija. To su danas bile glavne teme za više od 100 ljekara na 17-tim „Danima Banje Vrućice“. Upravo su u ovoj banji, od novembra prošle godine, zbrinuli oko 1.700 pacijenata koji su preležali infekciju virusom korona. Rehabilitacija je, poručuju ljekari, od izuzetnog značaja.

- Mi smo se sa svojim kadrom, snagom i znanjem usmjerili se na oporavak ovih pacijenata koji su zaista kompleksni pacijenti. Ne dolaze samo zbog bolesti i upale pluća, nego su ti i mnoge druge pridružene bolesti. Pa je tu potreban dobar tim internista, kardiologa, internista, fizijatara –rekla je Dr Jelena Bogdanić ,generalni direktor ZTC „Banja Vrućica“, Teslić.

- Vidjeli ste zaista nakon liječenja u akutnoj fazi, nakon bolničkog liječenja, ehabilitacija je značajna mjera za vraćanje pacijenata u normalan život. Zavini individualno od kliničke slike i dužina te rehabiltcije – kaže Dr Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske.

Republika Srpska među prvim je krenula u banjsku rehabilitaciju kovid pacijenata. Sve to nakon što je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske prepoznao potrebu građana da se što prije oporave. U tome i te kako značajnu ulogu ima „Banja Vrućica“, poručuje resorni ministar. 

- Kada govoimo o kovid 19 je multisistemsko upalno oboljenje i ono što studije ukazuju je da je potrebno od tri do šest mjeseci oporavka da bi čovjekov organizam došao u neko prijašnje stanje samog organizma. (REZ) Ovo jeste banja namijenjena za kardiološku rehabilitaciju, međutim sve ono što čine za zdravlje pojedinca kada dođete ovdje i što imate mogućnost da dobijete je vrhunsko – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U rehabilitaciji onih koji su preboljeli kovid 19, "Banja Vrućica" ostvarila je veliki uspjeh zahvaljujući i podršci Vlade Republike Srpske da se takvim pacijentima omogući boravak u trajanju od 28 dana ili duže. Stručni tim ljekra, u svemu tome,  maksimalno koristi banjske resurse kako bi se pacijenti što prije u potpunosti oporavili.



Тагови: