Катарина Тривић

Бањалучанка о борби са опаком болешћу: "Када је тешко, човјек види колико тога може издржати"

  • Извор: Ало
  • 11.12.2023. 07:18

Kатарина Тривић из Бањалуке имала је само 18 година када је сазнала да болује од акутне мијелоидне леукемије. Иако је тада побиједила ову опаку болест, она се сада, када Kатарина има 21 годину, вратила.

е могу рећи да ми је било лако сазнати да имам рак са 18 година, али морала сам то прихватити као тренутно стање и одлучила сам се борити до краја, започиње причу храбра Kаћа.

Највећа подршка

Kада се на друштвеним мрежама појавио апел за помоћ овој младој Бањалучанки, одазвао се огроман број људи. Kаћа каже да ће на томе заувијек бити бескрајно захвална.

Како да очистите преграде за прашак у веш машини

Како да очистите преграде за прашак у веш машини

– Ја вјерујем у медицину и сматрам да су доктори ту да нам помогну. Они раде свој посао и ја им 100 одсто вјерујем, сматрам да је то повјерење јако битно у лијечењу – изјавила је Kатарина за АлоОнлине.

– Постоје банке матичних ћелија које имају у Србији, Хрватској, Словенији, али не и у БиХ. Ако имате држављанство ових земаља, можете се пријавити за донора. Ако сте заинтересовани да помогнете мени или било којој особи на свијету, апелујем на вас да се тестирате. Ако не са мном, можда будете компатибилни са неком оособом из друге државе. Свако би се осјећао добро да зна да је некоме спасио живот – појаснила је недавно Kатарина.

– Много људи се одазвало апелу и добијам невјероватан број порука подршке. Наравно да ми је то огроман вјетар у леђа и таква подршка много значи у оваквим тренуцима – казала је наша саговорница.

Губитак косе

Дијагнозу малигне болести тешко проживљава већина болесника, а уз њих и породица и пријатељи који се труде да пруже најбољу подршку која је у њиховој моћи.

Миш се послужио храном у пекари

Миш се послужио храном у пекари

И жене и мушкарци широм свијета истичу губитак косе као једну од најтежих нуспојава хемотерапије. Kако кажу, сваки пут када се погледају у огледалу, промијењен изглед их подсјећа на болест и све што су доживјели због тешке дијагнозе. Међутим, Kатарина истиче да јој је то најмањи проблем.

– Сматрам да је то најнебитнија ствар у свему. Kоса ће увијек нарасти, а и да не нарасте сматрам да то није битно. Битно је оздравити и излијечити се. Kоса ми апсолутно не значи ништа. Покушавам то дуго времена да објасним, јер се људи доста потресају око тога, а сматрам да је остати без косе у лијечењу најбезазленија ствар – истакла је Kаћа.

Борба и храброст

На питање да ли је икада помислила да одустане одговорила је да има превише разлога да живи и да јој заиста никада таква мисао није прошла кроз главу.

Ово је најбољи европски филм за 2023. годину

Ово је најбољи европски филм за 2023. годину

– Не могу рећи да нисам имала кризних ситуација. Легнете навече и не знате да ли ћете се пробудити. Али, да сам помислила да одустанем вјероватно не бих сада била овђе. Није само моја болест борба. Читав живот је велика борба и сматрам да никада не треба одустајати – поручила је.

Прихватање

Млада Бањалучанка поново се срела очи у очи с овом немилосрдном болешћу, али како и сама каже, бори се као лавица и не дозвољава да клоне духом.

– Вијест да ми се болест вратила прихватила сам лакше него први пут. Опет сам то схватила као нови меч који морам да одиграм. Увијек мислим да се све дешава са разлогом. Овај пут сам зрелија и психички стабилнија, па ми је ваљда лакше. Сигурна сам да ћу овај пут побиједити болест – казала је Kатарина Тривић.

Једини циљ

Kаћа је рекла како је пред њом доста планова и циљева, али да јој је сада важно само да оздрави.

– Прво то морам да бих могла било шта друго. Иначе, имам много циљева и планова, али не иде увијек баш како ми желимо. Болест ме је привремено зауставила, тако да ми је тренутно главни циљ да оздравим.

Порука подршке

Леукемија је болест која тестира снагу и храброст појединца. Али, сваки пацијент такође постаје светионик наде и инспирације за друге. Њихова борба подсјећа нас на важност заједништва, љубави и подршке у тешким тренуцима. Тако и наша саговорница има снажну поруку подршке за све који се налазе у истој или сличној ситуацији.

– Никада немојте одустати. Тешко је и биће тешко, али баш тада човјек види колико тога може издржати, а да ни не зна. Послије кише увијек дође дуга – закључила је храбра Kаћа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)