Дејан Шпирко

Бањалучки печаторезац о тајнама свог заната

  • Извор: АТВ
  • 09.12.2023. 14:21

Бањалучанин Дејан Шпирко потекао је из старе руске породице. Његов дјед је на ове просторе, као емигрант, стигао двадесетих година прошлог вијека. У граду на Врбасу Дејан је добро познат као печаторезац.

Са Дејаном је разговарала екипа нашег АТВ јутра којој је он открио неке тајне овог заната, за који каже да је лијеп, али да полако изумире. 

Закључивање пословних уговора, вјенчања, али и разводи нису могли да прођу без печата Дејана Шпирка. Једини печаторезац града на Врбасу, чува занат од заборава. За 28 година рада израдио је на хиљаду печата.  

Дејан је од породице наслиједио занат. Печати су за њега нешто више, кроз њих његује успомену на оца. Колико год да је занат стар, многима није јасно шта он уствари значи. 

Постоји неколико врста печата, овјере су потребне за разне институције, љекаре, матичаре, ипак постоје они који су му најдражи. Ради се о поклонима за вољене особе. 

Дејан страхује да ће у Бањалуци, занат печаторесца да изумре. Млади људи нису заинтересовани да науче процес рада, нити да се баве овим занимањем. Иако је то случај, овјера папира има посебан значај како у закону тако и у свијести друштва.

Да се поред питања "А гдје печат?“ не би питали  "да ли је печат исправан“ Дејан је објаснио како откирити лажни или неисправни. Естетска, граматичка и графичка неправилност, једни су од првих знакова да их није радио стручњак са сертификатом печаторесца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.