Banjaluka: Sjećanje na stradale koji su živote dali za slobodu

  • 11.11.2020. 13:24

Na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci danas su položeni vijenci, povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Vijence su položili predstavnici Vlade Republike Srpske i Grada Banjaluka, a u ime Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić.

Marinkovićeva je rekla da se Srbija sa ponosom i pijetetom sjeća svojih žrtava - nevinih civila koji su postradali za vrijeme četvorogodišnjeg velikog rata.

"Srbija je platila veoma visoku cijenu, jer je skoro trećina stanovništva dala život za otadžbinu Srbiju, ali i za nas danas", rekla je Marinkovićeva.

Ona je istakla da "tako mala Srbija sa tako velikim žrtvama i grobovima, koji su rasuti od sjevera Afrike do sjevera Holandije, zaslužuje duboko poštovanje i naklon".

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović rekao je da je danas praznik u cijelom svijetu i da treba poštovati i sa pijetetom se klanjati svima koji su u Prvom svjetskom ratu išli u borbu za slobodu za buduće generacije.

"Ne želimo da licitiramo ni upoređujemo, ali nećemo ni da zaboravimo, jer je zaborav ubijanje istine, a mi istinom hoćemo budućim generacijama da kažemo šta ratovi donose, a šta odnose i da je nauk svima da je sloboda svetinja", rekao je Kuštrinović.

On je podsjetio da je u Prvom svjetskom ratu sa ovih prostora u rat otišlo oko 45.000 dobrovoljaca.

U svijetu se danas obilježava Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Primirje u Prvom svjetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine u šumi kod Francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja se obilježava u isto vrijeme u svim glavnim gradovima država pobjednica.

Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919. godine, Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto cjelokupnog stanovništva koje je imala prema popisu iz 1914. godine. Od tog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemije 402.435 vojnika.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.