Književnik i akademik

Bećković: Za Srbe u rasejanju SPC je njihova država

  • Извор: СРНА
  • 05.07.2023. 13:05

Književnik i akademik Matija Bećković, koji je prisustvovao proslavi "Dana srpske kulture u Italiji", izjavio je Srni da su Srbi rasijani po cijelom svijetu skupljeni pod krov svoje Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

"Crkva naša je jedina država pod čiji krov se skupljaju Srbi ma gde da žive", istakao Bećković koji je prenio svoje utiske sa ove manifestacije u Italiji, navodeći da je bilo uzbudljivo i dirljivo.

On je rekao da se u srpskim crkvama po srpskim mjestima skupljaju mještani, a u srpskim crkvama po svijetu skupljaju se Srbi sa svih strana.

"Tako da ih tu možemo videti pre nego kad smo u svojoj otadžbini. A ono što ih spaja je jezik i ime. Jer, kažu čovek može da zaboravi sve sem svoje ime i svoj maternji jezik. Ako to zaboravi, on postaje neko drugi", naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, ne bi bilo strašno što postaje neko drugi kada bi o tom drugom nešto znao, nego zaboravi onog o kome zna sve, a postane onaj o kome ne zna ništa.

Bećković kaže da je u Italiji prvi put vidio da su zajedno sa odraslim Srbima na ovoj manifestaciji i njihova djeca i da je vidio da uče srpski jezik i učestvuju u folklornim organizacijama.

On je rekao da se u Italiji osnivaju srpske škole u kojima se uče srpski jezik i istorija, a dok je bio u svoje vrijeme u Americi rijetko je viđao sa starijim srpskim emigrantima njihovu djecu.

"Ovo je bilo nešto novo i uzbudljivo što su sa njima bila deca i što se više srpskih narodnih nošnji proda u ovim radnjama domaće radinosti /u Italiji/, nego što se proda u našoj Srbiji i Republici Srpskoj", naveo je Bećković.

On je rekao da srpska dijaspora u Italiji brine o onome što se dešava u matici.

"Brinu, kako da ne. Znaju svaku reč, prate svaki događaj i nadaju se boljim vremenima", naveo je Bećković.

Savez Srba u Italiji, krovna organizacija 14 srpskih udruženja, organizovao je povodom Vidovdana manifestaciju "Dani srpske kulture u Italiji".

Osim crkvenih opština, društava i Generalnog konzulata Srbije u Trstu, na manifestaciji su učestvovale i lokalne vlasti Italije.

Gosti su bili akademik Matija Bećković, kompozitor Gavrilo Kujundžić i vokalni solista Pavlina Radovanović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.