Mladi volonteri za primjer

Belgijanci očistili zarasle stećke u kanjonu Sutjeske

  • 16.09.2018. 12:48

Velika nekropola stećaka u Ninkovićima kod Tjentišta nije više toliko skrivena i nedostupna -  zahvaljujući mladim volonterima iz Belgije.

 Oni su zajedno sa radnicima Nacionalnog parka „Sutjeska“ iskrčili dio šume i očistili nadgrobne kamene ploče, koje su sada postale vidljive, a omogućen im je i prilaz.  

"Srednjovjekovni stećci su prelijepi, prvi put sam uživo mogao da vidim kako izgledaju. Bili su zarasli u šumu, uklonili smo drveće i očistili ih od zemlje i šiblja", rekao je Art Maris.

"Volim da radim i boravim u prirodi i zato sam odabrala ovo mjesto. U Belgiji obično radimo na socijalizaciji zatvorenika, izbjeglica, a rad u ovako prelijepom prirodnom okruženju za nas je posebno iskustvo", kaže Femke Viane.

Osim što su pomogli da nekropola u Ninkovićima bude dostupna turistima, volonteri iz Belgije su, za dvije sedmice boravka u Parku, radili i druge poslove. Farbali su rekvizite za igru djece, teniske terene, uređivali zelene površine, ali su i uživali u prirodi. Dva dana su boravili i na Zelengori, na jezeru Donje bare.

"Prvi put sam u BiH, nisam očekivao ovakvu prirodu, sa prelijepim planinama i šumama, sve je tako neodoljivo", kaže Pepejn de Gref, Belgija.

"Mnogo mi se sviđa ovaj mir, nema buke, kao kod nas u Belgiji, samo priroda, bez mnogo kuća i auta", ističe Marianka Feraferbeke.

Mladi Belgijanci srećni su što su dobrovoljnim radom, a posredstvom organizacije Via Dinarika, pomogli da se očuva i ne zaboravi izuzetno dragocjena nekropola stećaka. Dali su lijep primjer i mladima u BiH kako se treba odnositi prema kulturno-istorijskom nasljeđu. 

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм