Još jedna odlična godina

Berba grožđa u Hercegovini u punom jeku

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2022. 20:26

Svi su zasukali rukave u hercegovačkom vinogorju, berba grožđa je u punom jeku. Ako je suditi po sortama koje su ubrane ovo je još jedna fantastična godina, kažu vinogradari.

Obrana je jedna trećina Vukoje vinograda u Zasad polju, rezultati su odlični. Bijele sorte pogotovo žilavka i šardone pokazale su se kao dobre isto se očekuje i od ovih crnih, akcenat je na vrancu.

Sušno ljeto i kiša koja je došla kada je trebala , idealna su kombinacija za kvalitetne grozdove. Sada vinare čekaju pune ruke posla, velika odgovornost i slatke muke .

"Velika je tenzija sada napraviti tu baznu priču jako dobru i pretočiti ono što je dao sami vinograd. Naša  je ideja uvijek staviti vinograd u prvi plan a ta enološka priča je samo pomoć grožđu koje je vrhunskog kvaliteta da zadrži svojstva koje je dobilo iz zemlje iz loze i od ovoga hercegovačkog sunca", kaže Radovan Vukoje, Podrumi Vukoje.

Dok vranac čeka svoju berbu žilavka u gajbama čeka da se pretvori u čarobnu kapljicu. Igor je čas u vinogradu čas u podrumu, kaže ono je najzvažniji dio godine za jednog vinara.

"Prvu turu žilavke što nam je stigla sada je skidamo sa taloga , radimo takozvani prvi pretok i spremamo se da drugu žilavku preradimo. Ovi prvi ulazni parametri su fantastični, šećeri su naravno ispratili ta dva parametra", kaže Igor Dabić, Vinarija Dabić.

Agronom Branko isprati svaki grozd od cvjetanja do sazrijevanja, svaki čokot dobro zna. Dok traje bereba u vinogradu je od svitanja do mraka.

"Svako jutro u sedam sati počinje berba, okupljamo se mi poslovođe i naravno radnici koji  su u berbi, dovoze se gajbe, bira se koju ćemo sortu da beremo, rade se analize i mjerenja da vidimo šta je najbolje sazrelo", kaže Branko Anđelić, agronom.

Berba će trajati još mjesec dana. Muke su bile naći berače, sada ih ima dovoljno a dnevnice su veće nego prethodnih godina.

Тагови: