Vlada Republike Srpske

Besplatni udžbenici za učenike osnovne škole i naredne školske godine

  • Извор: АТВ
  • 29.06.2023. 15:38

Vlada Republike Srpske će i naredne školske 2023/2024. godine obezbijediti besplatne udžbenike za učenike osnovne škole za šta će iz budžeta biti izdvojeno 5,7 miliona maraca.

Naime, Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 27. sjednici u Banjaluci, Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2023/2024. godinu.

Biće obezbijeđeni udžbenici za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, za sve učenike osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini (odnosi se i na učenike muzičkih škola), i za učenike od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.

Takođe, na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesena je odluka o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda. U skladu sa njom biće obezbijeđeni besplatni udžbenici i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštit, naveli sui z Vlade Republike Srpske.

Za besplatne udžbenike u narednoj školskoj godini iz Budžeta Republike Srpske biće izdvojeno  5.700.000 КM. 

Pored udžbenika koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture za navedene kategorije učenika, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće besplatne udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece i to za učenike od petog do devetog razreda. 

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture da potpišu Protokol o saradnji s ciljem definisanja obaveza po pitanju obezbjeđivanja  besplatnih udžbenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2007/2008. godine u kontinuitetu obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve veći broj učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.