Glođansko brdo

Bez pravde za srpske žrtve

  • Извор: АТВ
  • 06.11.2022. 19:04

Nakon 10 godina od stravičnog zločina na Glođanskom brdu kod Zvornika, Zdravko Pavlović je pronašao posmrtne ostatke brata i to u Sarajevu. Ni danas 30 godina poslije niko za ovaj zločin nije odgovarao.

"Ja sam bio do srijede ovdje. Brat mi je došao iz Austrije, zamijenio me je ovamo u petak ujutru. Poginuo je u pet sati. Nisam ga pronašao 10 godina. Poslije 10 godina išao sam a pokojna majka i sestra davali su krv za DNK i pronašli smo ga u Sarajevu“, rekao je Zdravko Pavlović iz Papraća.

Vijence na spomen obilježju bratu i rođacima položila je i Stanka Vuković iz Vlasenice. Boli je što se za ovaj zločin nije pronašao krivac i što još uvijek niko za izgubljene živote na Glođanskom brdu nije odgovarao.

"Izgubila sam brata ovdje i dva brata od strica. Tri momka. Izgubili smo još komšija 13 iz našeg sela. Strašno. I da niko ne odgovara 30 godina za ovaj zločin koji su ovdje počinili. To je najteže porodicama“, poručuje Stanka Vuković iz Vlasenice.

I pored brojnih dokaza o zločinu na Glođanskom brdu, još niko nije kažnjen. Potomci stradalih 30 godina čekaju pravdu. Poručili su da i pored sporosti pravosuđa nikad neće prestati da je čekaju.

"Nikad niko nažalost nije odgovarao za taj zločin. Neko kaže to je bilo u vojnim akcijama, ali ovdje kada smo došli mi smo ovdje našli zakovane ljude za hrastove, vezane žicom, sa odsječenim dijelovima tijela. E ako je to vojna akcija e onda ne mora niko odgovarati. Ali ako je počinjen ratni zločin, što imam i dokumentaciju što je pokojni Zoran Stanković patolog radio i ovdje sve piše. Ovdje još uvijek imam da je devet nestalih“, kaže predsjednik GO porodica zarobljenih i nestalih Mile Marković.

Civile i borace Vojske Republike Srpske 6. novembra 1992. na svirep način ubili su pripadnici tzv. Armije BiH. Јoš se traga za posmrtnim ostacima devet ubijenih Srba.

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.