Elektronska muzika na stratištu iz Drugog svjetskog rata

Bihać: Snimali spot na Garavicama

  • 11.05.2020. 21:52

Elektronska muzika na stratištu iz Drugog svjetskog rata. Turistička organizacija grada Bihaća snimila je spot na stratištu Garavice i tome se pohvalila na svojoj Facebook stranici.

"Proteklih nekoliko dana privodimo kraju projekat kojeg realizuje u saradnji sa Inisom Bahićem, pionirom elektronske muzike u gradu Bihaću. Zamišljeni koncept je upravo onaj koji priliči ovoj vrsti muzike, iskoristiti ambijentalno savršenstvo prirode poput zalaska sunca i ukomponirati sa istorijskim građevinama i spomenicima i na taj način doprijeti do urbane publike koja je konstantnoj potrazi za muzičkim setovima koji se snimaju u takvim nesvakidašnjem ambijentima. Odabrali smo tri lokacije - plato Crkve Svetog Ante padovanskog, branič kulu srednjovjekovnog grada Sokolac, te Memorijalni park Garavice. Uz ove impozantne građevine koje svjedoče o burnoj prošlosti našeg grada i muzički setovi su morali biti pomno birani i miksani što je Bišćaninu koji je na sceni prisutan više od 20 godina bio poseban motiv na kojeg je očekivano profesionalno odgovorio", navode.

Ovo što nisu naveli jeste da je u Garavicama izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva od strane ustaša.

Lokacija na kojoj je ubijeno više od 12.000 ljudi, među kojima i veliki broj djece svakako nije mjesto za ovakav vid promocije.

Komentarima na društvenim mrežama, brojni korisnici su osudili ovaj potez.

"Sram vas bilo Bišćani, spali ste da po kostima mrtvih na najmonstruozniji način ubijenih igrate i pevate?"

"Na mestu gde su poklani ljudi??? Na masovnoj grobnici???"

Garavice

Garavice su mjesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini grada Bihaća. Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine u Garavicama je izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva od strane ustaša u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima veliki broj djece. 

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline su bili skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)