Bijeljina: Nove medalje učenika Tehničke škole

  • 25.11.2020. 19:35

Bronzana medalja sa Balkanske olimpijade iz fizike stigla je u Bijeljinu. Pripala je Nikoli Lakiću - učeniku Tehničke škole "Mihajlo Pupin". 

Iako je konkurencija bila velika, Nikola je uspio da ostvari zapažen rezultat. Fizika je njegova ljubav od pete godine. I tada je gledao emisije posvećene ovoj nauci i eksperimentisao. Ta strast ga je vremenom dovela do uspjeha. Plasman na Olimpijadu za njega je bio najteži korak. 

"Zadaci kao zadaci su bili teški, ali uradivi. U smislu da se mogla razumjeti srž zadatka, moglo se razlučiti šta se treba naći, kako se treba naći, s tim da su tehnički problemi do tog puta bili znatni. Bilo nas je 50, 48, ali obično zaokružim na 50, iz 12 zemalja", kaže Nikola Lakić - dobitnik bronzane medalje na Balkanskoj olimpijadi iz fizike.

Nikola Lakić i Strahinja Prodanović zauzeli su i prvo mjesto na republičkom takmičenju iz fizike. Na brojnim takmičenjima u RS i BiH Strahinja se pokazao kao jedan od najboljih iz oblasti fizike i matematike. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem, a bio je učesnik mnogobrojnih literarnih konkursa. Fizika mu je ipak promijenila pogled na svijet. 

"Fizika kao nauka privlači me iz jednog prostog razloga. Što, kada pogledate svijet oko nas iz ugla fizike, odnosno sa stanovišta fizike, doživljavate ga na potpuno drugačiji način i pomaže vam da razumijete neke pojave u prirodi koje niste bili u mogućnosti da razumijete prije nego što ste zakoračili u svijet fizike. I zaista zaista svima bih preporučio da daju šansu fizici", kaže Strahinja Prodanović - prvak na Republičkom takmičenju iz fizike.

U školi su posebno ponosni na rezultate koje dvojica mladih entuzijasta postižu. Zbog toga će imati punu podršku u daljem obrazovanju. 

"Ovo su učenici iz četverogodišnjeg smjera koji zahtjevaju, da kažem ti talentovani učenici, dodatni rad sa njima kroz određene instrukcije profesora. Moram pohvaliti prof mentora, u ovom slučaju profesora fizike Stanu Petrović koja je vodila ova dva učenika i pomagala im u dodatnim instrukcijama i ostvarili su naravno zapažene rezultate", kaže Milenko Maksimović - direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini.

Strahinja i Nikola imaju velike ambicije i za dalje školovanje. Fizika će i dalje biti njihov izbor. Aplicirali su za naučne seminare u Istraživačkoj stanici Petnica. Nadaju se da će biti primljeni i na taj način dobiti priliku da nadograde znanja iz oblasti nauke koja im je prirasla srcu.