Sjećanje na junake

Bijeljina obilježila 100 godina od oslobođenja

  • 10.11.2018. 19:21

U Bijeljini je svečano obilježeno 100. godina od oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu. U organizaciji Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca održan je pomen parastos u spomen hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović".

"Danas proslavljamo 100 godina od kraja Velikog rata gdje su stradali mnogi naši pravoslavni Srbi. Najčešće samo zato što su pravoslavni Srbi, nisu imali nikakvu drugu krivicu. Mi moramo da se od njih učimo da se borimo, da ostanemo na prostorima gdje jesmo, ovdje u Republici Srpskoj i na našem Kosovu," rekao je episkop Zvorničko-Tuzlanski Fotije.

Ovom prilikom, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je visokim odrenom Svetog kralja Dragutina, Ministarstvo Odbrane Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. 

"Da se zahvalim na velikom i visokom odrenu Srspkoj pravoslavnoj crkvi koji sam primio iz ruku Njegovog preosveštenstva gospodina vladike Fotija. Policija Srpske je uvijek bila uz narod RS i uvijek će biti uz narod RS. Borićemo se da zaštitimo svoje građane, da im obezbjedimo sigurnost," rekao je Žarko Ćosić, načelnik PU Bijeljina.

"Veliki je ponos kada orden dođe iz ruku naroda i ruku crkve, to pokazuje da je jedno Ministarstvo na pravom putu. Isto želim da istaknem da smo ponosni što danas dijelimo odred sa MUP-a Republike Srpske, sa kojim imamo višegodišnju saradnju," rekao je Svetozar Vasileski, kapetan fregate Vojske Srbije.

Obilježavanju stogodišnjice oslobođenja Bijeljine, osim predstavnika MUP-a Srpske i Ministarstva odbrane Srbije, prisustvovali su i predstavnici predstavnici trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacija grada Bijeljina, kao i izaslanik predsjednika Republike Srpske, Miladin Dragičević. 

"Evo 100 godina je bilo od oslobođenja Bijeljine kada je vojska bivše Jugoslavije ponosno marširala u Semberiji i Bijeljini i donijela slobodu na ovim prostorima. Mi se dakle danas toga sjećamo, nakon 100 godina," kaže Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Srpske.

U spomen hramu je otvorena stalna muzejska postavka, koja trajno svjedoči o vojnoj tradiciji srpskog naroda. Kod spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu položeni su vijenci i održana počasna paljba. Nakon toga je u Centru za kulturu otvorena multimedijalna izložba pod nazivom "Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata." 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.