Skoro dvije hiljade ubijeno

Bježali od noža, pa stradali od granata: 24 godina od Petrovačke ceste

  • 07.08.2019. 19:06

Vinka Kevac je tog kobnog dana, 7. avgusta 1995. godine bila na svom radnom mjestu, odjelu glavne medicinske sestra u Domu zdravlja Ključ, a Dragan Grubiša u Vatrogasnoj jedinici Petrovac. Zajedničko im je što su oboje svjedoci velikog zločina nad civilima, stradanju Srba na Petrovačkoj cesti koje se desilo prije tačno 24. godine. 

Nije im lako prisjećati se tog dana, ali i ove godine su, kao i svih prethodnih, došli odati počast nevinim žrtvama pred njihovim spomen-obilježjem. 

"I sad se sjetim one dječice koji smo sklonili i onih baka koje su jaukale, a i mi zajedno sa njima smo sve to sa suzama proživljavali", kaže Vinka Kevac, medicinska sestra. 

"Pošto sanitetskih vozila nije bilo dovoljno, tako da smo morali sa vozilima vatrogasne jedinice ranjene prevoziti. Jezivo je bilo, krv, jauk... Kamion je jedan ovdje bio pogođen, šleper s lijeve strane, a pun je konzervi bio, sav je gorio a tada je i vozač izgorio unutra. To je bilo jezivo, jezivo, za ne povjerovati. To je bilo užas gledati, ali morali smo izdržati pošto radimo u takvim službama gdje moramo biti jaki, hrabri", kaže Dragan Grubiša, vatrogasac.

Hrvatski piloti mogli su jasno vidjeti da se radi o civilima, a ne vojsci. Ipak, ispaljuju nekoliko projektila i ubijaju devetoro ljudi, od kojih četvoro djece i dvadesetjednogodišnju djevojku. Oko 50 Srba koji su bježali od noža, stradali su od granata, a nerijetki su ostali i doživotni invalidi.

"Petrovačka cesta još jednom svjedoči o progonu srpskoj naroda, o njegovoj ppatnji tokom vijekova i teško je danas stajati na ovom mjestu, na Petrovačkoj cesti koja svjedoči o teškim zločinima koji su se dešavali u ovom proteklom ratu", kaže Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Odgovorni za zločine na Petrovačkoj cesti do danas nisu ni procesuirani, a kamoli osuđeni. Iako su imena pilota ubica nepoznata, zna se ko je zločine naredio. Oni su danas Hrvatski ratni heroji, tvrdi predsjednik dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac. 

"Naši povjerljivi izvori iz Tužilaštva za ratne zločine iz Sarajeva su rekli da je problem u tome što im Hrvatska ne odgovara na zahtjev da im pošalju imena pilota koji su upravljali tim migom. 01:34 – 01:54 Budu li oni čekali da im Hrvati jave njihova imena, jednog ili dvojice pilota, to se nikada neće dočekati", kaže Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas.

Iz Veritasa su odlučili pravdu zatražiti u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ako im uspiju dokazati da su istrage u otkrivanju zločinaca bile neefikasne, postoji šansa da porodice ubijenih dobiju barem naknadu štete. 

Veliki zločin nad srpskim civilima koji se desio na Petrovačkoj cesti, samo je jedan u nizu zločina hrvatske vojne akcije “Oluja”. U okviru te akcije iz Republike Srpske Krajine protjerano je 250 hiljada Srba, skoro 2 hiljade ih je ubijeno, a za oko 800 ljudi još uvijek se ne zna trag. Za C ATV vijesti D.P.