Pedijatar pulmolog

Bolnica Nevesinje: Transportni inkubator znači život za novorođenčad

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2022. 10:40

Nabavka transportnog inkubatora bila bi od velikog značaja za bolnicu u Nevesinju, jer trenutno ima jedan koji nije u funkciji, a sve bebe koje je potrebno transportovati u specijalizovanu medicinsku ustanovu životno su ugrožene, izjavila je Srni pedijatar pulmolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi Staka Milović.

"Inkubator koji imamo kod nas je osam godina i nikada nije bio u funkciji jer nije kompatibilan sa sanitetom, postoje neki tehnički problemi i nikada ga nismo koristili", navela je Milovićeva.

Ona je rekla da je u Bolnici Nevesinje prošle godine bilo 248 poroda, te da je četvoro novorođenčadi zbog zdravstevnih problema moralo biti transportovano u veće medicinske centre.

"Transportovali smo ih uz medicinsku pratnju, umotane u dekice, utopljene, uz kiseoničku potporu preko kiseoničke maske. Iz tog razloga nismo išli u medicinske centre u Republici Srpskoj, već u najbližu specijalizovanu medicinsku ustanovu u Mostar, jer je u takvim situacijama vrijeme veoma bitno i svaki minut je dragocjen", naglasila je Milovićeva.

Ona ističe da bi nabavka transportnog inkubatora imala ogroman značaj, jer od toga zavisi preživljavanje novorođenčeta i kasnije kvalitet života djeteta.

Milovićeva smatra da je humanitarna akcija za nabavku transportnih inkubatora za svaku pohvalu i očekuje veliki uspjeh.

Prema njenim riječima, porodilište Bolnice u Nevesinju je najbolje u cijeloj Hercegovini, te se trudnice iz drugih opština često odlučuju da se porode u ovoj ustanovi.

"U naše porodilište dolaze žene iz drugih opština. Izgradnjom nove zgrade i prostorija stvoreni su odlični bolnički ulovi. Prostorije su komforne, Vlada Republike Srpske je obezbijedila najbolju opremu, osoblje se trudi da maksimalno bude na usluzi pacijentima, rade se porodi u epiduralu", navodi Milovićeva.

Ona kaže da u porodilištu radi mali, ali izuzetan tim - dva ginekologa, treći koji završava specijalizaciju i šest babica, što je samo još jedan od dokaza izuzetnosti Bolnice Nevesinje.

U nevesinjskoj bolnici očekuju da će nakon donatorske večeri u Banjaluci "S ljubavlju hrabrim srcima", koja će biti održana u ponedjeljak, 26. decembra, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, biti obezbijeđen jedan inkubator za njihovu zdravstvenu ustanovu.

Na inicijativu i zahtjev pedijatara iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke iskazana je potreba da se u porodilištima širom Republike Srpske obezbijede transportni inkubatori i na taj način omogući savremen neonatalni transport, te je ovogodišnje donatorsko veče posvećeno nabavci ovih inkubatora.

Nosilac ovogodišnje akcije je Udruženje pedijatara Republike Srpske.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина