"Mir Božji - Hristos se rodi"

Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

 • Извор: АТВ
 • 07.01.2023. 19:06

Tačno u ponoć, uz crkvena zvona i svetu liturgiju, brojni pravoslavni vjernici dočekali su Božić u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem koji je služio Božićnu liturgiju okupljenim vjernicima poželio je da Gospod podari mir, jer, kako je rekao, ljudi koji žive na ovom prostoru dobro znaju šta je rat. Božić je čestitao uz tradicionalni pozdrav.

"Mir Božji - Hristos se rodi! Isus se rodio zbog nas i našeg spasenja. On je primio tijelo čovjeka da bi nas obožio i na nebo uznio, da bi nam dao ono mjesto koje nam je i bio odredio u svome vječnom carstvu. Vrata raja će biti otvorena dolaskom Hristovim, odnosno njegovim slavnim vaskrsenjem", poučio je vladika Jefrem.

Naradosniji hrišćanski praznik vjernici dočekuju tradicionalno uz molitvu, punog srca ispunjenog ljubavlju. Dan Hristovog rođenja je, poručuju, praznik kada se svi okreću porodici i istinskim vrijednostima. 

"Svake godine sam na večernjoj liturgiji. Za mene je Bozić najradosniji praznik i proslavljam ga u krugu porodice. Svim pravoslavnim vjernicima želim Mir Božji - Hristos se rodi!", kaže jedna Banjalučanka.

“Bozić je jedan od najradosnijih pravoslavnih praznika i radujem se puno jer daje nadu i vjeru u dobru budućnost za sve nas, ne samo pravoslavce nego sve ljude dobre volje", rekao je Banjalučanin.

"Proslavljamo u krugu porodice sa najmilijima. Kao svake godine želimo zdravlje, sreću i veselje", poručuju Banjalučani.

Po završetku liturgije pročitana je božićna poslanica u kojoj su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve čestitali Božić i Novu godinu. 

Svim pravoslavnim Srbima gdje god živjeli , poručili su da je majka Crkva uvijek uz njih.

Nakon liturgije, uslijedilo je pričešće vjernika koji su se za ovaj praznik pripremali postom.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)