Траје 40 дана

Божићни пост почиње за два дана: Ово су правила

  • Извор: Агенције
  • 26.11.2023. 14:53

Божићни пост почиње 28. новембра и траје 40 дана, до Божића. Православни вјерници се овим постом припремају за празновање рођења Исуса Христа.

Божићни пост има два битна аспекта, тјелесни и духовни и ниједан од њих, према ријечима свештеника не смијемо занемарити. Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа.

Према правилима поста и према ријечима Светог Јована Златоустог, тјелесни пост - односно уздржавање од хране животињског поријекла - нема користи за вјерника ако није повезан с духовним.

У кући експлодирала плинска боца, радници чудом преживјели! (Видео)

У кући експлодирала плинска боца, радници чудом преживјели! (Видео)

"Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гњевног човјека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тијело мучио?“, ријечи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа. Иначе, раније је трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донијета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избјегавају храну животињског поријекла 40 дана имају могућност тзв. "малог поста", који траје седам дана.

Са друге стране, одувијек у нашем народу постоји недоумица - да ли су људи који не посте грешни?

Додик: Кумство Храму Светог Саве у Фочи велика част за мене и моју породицу

Додик: Кумство Храму Светог Саве у Фочи велика част за мене и моју породицу

"Ми стално живимо у гријеху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога... Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човјек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да гријеши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од гријеха. Пост је један начин да се ослободимо од гријеха. Када се човјек труди око поста, његова душа и тијело се ослобађају од гријеха“, објашњава отац Гојко Перовић и додаје:

"Човјек сам по себи није свет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био раположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од гријеха. Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од гријеха“.

Хаос у Турској

Хаос у Турској

Сматра да нам даје правац којим треба да се крећемо.

"Господ ће по нас доћи изненада, а човјек који се није ослободио гријеха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од гријеха, неће имати кад то да уради. Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу“, закључио је отац Гојко Перовић.

Правила божићног поста

У току божићног поста не једе се месо, бијели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим сриједе и петка који се пости на води. Риба се једе сваке суботе и недјеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у сриједу или петак. Посљедња недјеља божићног поста је строжа, без употребе рибе, а по могућности је на води. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости на води.

(Курир.рс/ Нпортал/ Н1 инфо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.