Statistika

Broj studenata u BiH sve manji

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2023. 19:40

Broj studenata koji upisuju javne fakultete iz godine u godinu postaje sve manji.

Većina odlazi na studiranje u inostranstvo ili na privatne fakultete.

Smanjen broj studenata

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku broj studenata u BiH smanjio se za 36.759 studenata u odnosu na prethodnu deceniju.

Da se broj studenata na javnim univerzitetima smanji, doprinio je i sve veći broj privatnih fakulteta, smatraju studenti. 

"Bolji su uslovi u smislu lakšeg polaganja ispita. Manje izazovnog gradiva za savladavanje odvlači studente sa državnih fakulteta na privatne fakultete", kaže Andrej Ševa, student Ekonomskog fakulteta.

Jedan od uzročnika ovog problema jeste nepriznavanje diploma iz BiH u zemljama regiona, poput Hrvatske i Slovenije.

Pad broja studenata u Hrvatskoj 

Hrvatska se takođe susrela sa padom broja studenata.

U Rektoratu smatraju da je nepriznavanje diploma pokušaj tamošnje vlasti da zadrži studente koji su nerijetko dolazili na studije u BiH. 

"Srećemo se sa istim problemom pada broja studenata. Ne isključuje mogućnost da je to na neki način zadržavanje studenata iz Hrvatske da studiraju na univerzitetima u Hrvatskoj, ali isto tako I poruka na indirektan način da bolje da studirate kod nas nego da idete u BiH da studirate", ističe Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci. 

Iako je zabilježen značajan odliv studenata sa javnih na privatne fakultete, Fakultet bezbjednosnih nauka Republike Srpske jedini nema problem sa tim.

Glavni razlozi za to su sigurna mogućnost zaposlenja i predanost stručnog osoblja. 

"Shodno ugovoru sa MUP-om svi naši diplomci prolaze kroz stručno usavršavanje i dobiju zaposlenje u MUP-u, ali i drugim bezbjednosnim agencijama", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Nedavno je donesena odluka da svi koji se školuju na javnim univerzitetima imaju pravo na besplatno školovanje, ali tokom školovanja, tvrde studenti, imaju mnogo dodatnih troškova, poput knjiga, administracija, te prijava za neke ispite.

Pokazalo se da su studenti spremniji da u ratama plate školarinu na privatnim fakultetima koja se kreće od 1.800 do 3.000 KM, a u koju su uračunati svi troškovi tokom cijele godine.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.