Gradiška

Butković: Mostovi su uvijek povezivali ljude

  • 11.10.2019. 15:05

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je danas u Gradišci na svečanosti povodom obilježavanja početka izgradnje mosta preko Save, da su mostovi uvijek povezivali ljude, što BiH i Hrvatska danas i pokazuju.

On je istakao da je izgradnja mosta kod Gradiške jednako važna i za BiH i Hrvatsku, jer je riječ o mostu koji će spojiti dvije zemlje i povezati stanovnike sa obje strane rijeke Save.

"Današnje okupljanje pokazuje kako zajedničkom saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako saobraćajne, tako i ekonomske. Ovaj projekat smo započeli još 2011. godine potpisivanjem sporazuma između hrvatske Vlade i Savjeta ministara, a danas, nakon što smo početkom ljeta potpisali ugovor za izvođenje radova, svjedočimo otvaranju radova na izgradnji mosta", rekao je Butković.

On je podsjetio da realizacija ovog zajedničkog projekta BiH i Hrvatske u prvoj fazi podrazumijeva izgradnju mosta preko rijeke Save, koji je dio planirane brze ceste od granice Mađarske, preko Virovitice i Okučana, do granice sa BiH.

"Ova dionica se od granice sa BiH nastavlja spojem na auto-put Gradiška-Banjaluka i tako spaja takozvani koridor `E661` čiji značaj prevazilazi naše granice", ocijenio je Butković.

Butković je pojasnio da navedeni koridor predstavlja transverzalnu vezu srednje Evrope i Jadranskog mora, protežući se od Balatona u Mađarskoj, pa do Splita u Hrvatskoj.

"Saradnja BiH i Hrvatske ogleda se i kroz druge saobraćajne projekte, poput zajedničke izgradnje mosta Svilaj, čiji završetak očekujemo počekom sljedeće godine, ali i uspostavljanje avio-linije Mostar-Zagreb, kao i mnoge druge projekte koje planiramo početi", rekao je Butković.

On je izrazio zadovoljstvo što je i Evropska komisija prepoznala važnost ovog projekta, budući da ovaj koridor ima i evropski značaj, što potvrđuje i današnji dolazak evropskog komesara za saobraćaj Violete Bulc.

"Sve investicije govore o tome koliko je bitno međunarodno povezivanje na svim nivoima, a Hrvatska ima i dodatnu pomoć kroz raspoloživa sredstva iz evropskih fondova", rekao je Butković.

Butković je naveo da ulaganja, koja Hrvatska trenutno sprovodi u oblasti saobraćaja, dostižu iznos od oko tri milijarde evra, a najveći dio upravo se odnosi na infrastrukturu puteva i željeznica.

"Vjerujem da ćemo se za 2,5 godine, koliko je predviđen rok za izgradnju, ponovo sresti i obilježiti uspješnu realizaciju još jednog zajedničkog prekograničnog projekta", poručio je Butković.

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save u Gradiški ozvaničen je danas kao jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara. 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Недјеља о Васкрсу

    ''Недјеља о Васкрсу

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича