ATV

Stojan Marinković

Čekamo formiranje Savjeta ministara da bismo zaštitili domaću poljoprivredu

 • 04.06.2019. 11:13

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je Srni da će Savez nakon formiranja Savjeta ministara pokušati zajedno sa novim ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da izdejstvuje da se konačno zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja od prekomjernog uvoza mesa i mesnih prerađevina.

Marinković je podsjetio da su Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije zajednički nebrojeno puta slali inicijative i pokušavali da objasne nadležnim institucijama BiH da je neophodna zaštita domaće proizvodnje. 

On je istakao da su predizborna obećanja bila da će prvi koraci nakon formiranja Savjeta ministara ići ka zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje. 

"Nažalost, i dalje traju prepucavanja oko formiranja vlasti i mi ne vidimo da će se na tom planu išta dogoditi dok se ne uspostavi novi Savjet ministara. Mi ćemo nakon toga krenuti u novu inicijativu i pokušati zajedno sa novim ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da izdejstvujemo da se konačno i ovaj dio tržišta BiH uredi", rekao je Marinković. 

On je naveo i da je Savez, kada je riječ o stočarskoj proizvodnji, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske i profesorima banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, pokrenuo inicijativu za donošenje uzgojnog programa za svinjarstvo na nivou Republike Srpske. 

"To nam tako nedostaje. Održali smo prvi sastanak radne grupe na Poljoprivrednom fakultetu, a nakon toga imali smo određene konsultacije u resornom ministarstvu", rekao je Marinković i dodao da će intenzivirati rad u narednim mjesecima. 

On je izrazio nadu da će oblast stočarske proizvodnje konačno dobiti pravo mjesto koje zaslužuje. 

"Cijene stoke su vrlo varijabilne u posljednje vrijeme. Cijena prasadi je nešto pala, cijena tovljenka svugdje u svijetu raste, raste cijena mesa, a nažalost u BiH dolazi samo otpad i mi nismo u mogućnosti da proporcijalno porastu cijena na tržištu EU odgovorimo sa porastom cijena žive stoke", kaže Marinković.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)