Ambasador Kine u Banjaluci

Čen Bo zadovoljna napretkom Konfucijevog instituta

  • 16.10.2018. 19:25

Ambasador Kine u BiH Čen Bo nije skrivala zadovoljstvo nakon posjete Konfucijevom institutu u Banjaluci. Poručuje da je prezadovoljna napretkom i dosadašnjim aktivnostima. 

Na sastanku sa rektorom univerziteta i dekanom političkih nauka obećava podršku institutu. Uvjerena je, kaže, da su za napredak itekako zaslužne i institucije u Republici Srpskoj, ali i Univerzitet u Banjaluci. Konfucijev institut je otvoren prije samo devet mjeseci, a već bilježi veliku zainteresovanost.

"Entuzijazam građana Republike Srpske za Kinu i kineski jezik predstavlja plodno tlo za brzi razvoj Konfucijevog institiuta. Ambasada Kine u BiH će nastaviti da pruža podršku u njegovom radu," rekla je Čen Bo.

"U proteklom periodu smo potpisali sporazume o saradnji sa nekoliko univerziteta u Narodnoj Republici Kini i omogućena je posjeta članovima akademske zajednice Univerziteta u Banjaluci, univerzitetima u Kini," kaže Gajanin.

Potpisan je i sporazum o razmjeni nastavnog kadra i studenata, pa će se oni najbolji usavršavati u Kini. Tamo će imati priliku da svoje radove objave u prestižnim kineskim časopisima. Direktor Konfucijevog instituta u Banjaluci Jing Cai kaže da je, od otvaranja, održan niz aktivnosti.

"Ono što karakteriše Konfucijev institut jesu besplatni kursevi kineskog jezika i razne kulturne aktivnosti. Na tim kursevima želimo da upoznamo naše polaznike sa kineskim jezikom i kineskom kulturom kako bi razumjeli običaje, tradiciju i istoriju kine," rekao je Jing Cai. 

Kina je prvi Konfucijev institut otvorila 2004. godine. Republika Srpska se, promocijom kineskog jezika i kulture, pridružila zajednici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм