Donja Ravska

Cijelo selo pod jednu lipu

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2021. 19:40

Pet i 40. Obim je to čuvene lipe u selu Donja Ravska kod Prijedora. Decenijama je simbol sela a ni zub vremena joj ništa ne može. Koliko je tačno stara, niko sa sigurnošću ne zna, čak ni članovi porodice Tomaš u čijem dvorištu se nalazi. Kažu lipa bi mogla biti prava turistička atrakcija.

“Mnogo ih zna i puno ih je dolazilo da se slika, da snima. Još u ona stara vremena dok su nekada bili ti aparati. Baš ja imam sam slika od starijih, kad su se slikali. A ista lipa. Uvijek je ostala”, priča Tihomir  Tomaš  .

Kad bi mogla da priča, lipa bi mnogo toga mogla da ispriča, kažu Tomaši, pa i to da ih je u neka bolja vremena, u domaćinstvu živjelo 32. Sada bi, sa sjetom govore, cijelo selo moglo da stane pod to drvo. U njegovom hladu i mirisnom cvijetu, u penzionerskim danima, uživaju Milutin i Milena Tomaš. Često im svrati sinovac Tihomir. Kažu svoj mir pod lipom ne bi mjenjali ni za šta na svijetu. 

“Uvijek je fina bila. Lipa je okupljala sve. Svake godine beremo, za čaja. što je inače navika, fin je čaj lipov. Prirodan”, kaže Milena Tomaš.

Struka kaže, da je drvo tih dimenzija  staro oko 700 ili 800 godina. Lipa je svojevremeno bila šuplja. U nju su mogla da ulaze djeca, ali je kasnije taj otvor zarastao. Strahujući da se ne rascijepi, Tomaši su je vezali, udarali klanfe kako bi je učvrstili i orezivali joj grane da joj produže vijek. Tomaši se nadaju da će lipa pod svojom krošnjom okupljati neke nove generacije.  


Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.