Civilna zaštita deminira prostor budućeg aerodroma u Trebinju

  • 06.10.2020. 17:40

U toku je deminiranje prostora na lokalitetu budućeg trebinjskog aerodroma. Dva tima Republičke uprave Civilne zaštite angažovana su na ovom projektu. Sve se raditi u dvije faze, minska polja se prostiru na velikim površinama.

"Radi se negdje oko 500.000 metara kvadratnih, radi se o deset ciljanih i šest sistematskih istraga. Tim Banjaluka i tim Trebinje su uvedeni prvog oktobra. Ono što je do republičke Uprave, mi ćemo u narednih mjesec dana ovaj prostor u prvoj fazi završiti", rekao je Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Druga faza se odnosi na pristupne saobraćajnice. Površine na kojima ovih dana djeluju demineri su visokorizične. Dvadeset pripadnika Civilne zaštite čeka težak posao, osim opasnosti od mina problem je i nepristupačan teren. Do minskog polja moraju se praviti pristupni putevi. 

"Sam taj pristupni put će se koristiti kao put za medicinsku evakuaciju, angažovali smo na osnovu sporazuma i Helikopterski servis u slučaju da bude, ne daj Bože, nekih povreda. Što se tiče minske situacije na ciljanoj istragi 1 i 2 očekujemo protiv pješadijske nagazne mine, međutim na istragama 5 i 6 po nekim zapisnicima evidentirane su najgore mine", istakao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Civilne zaštite Republike Srpske.

Zato se sve radi sa posebnom pažnjom, kažu demineri. Civilna zaštita je odmah odreagovala na naš poziv i zato smo im mnogo zahvaalni kaže prvi čovjek Trebinja.

"Za izgradnju projekta aerodroma neće biti problema jer trenutno sumnjiva površina koja je ustanovljena ne zahvata prostor od 300 hektara koji je neophodan za izgradnju piste i pomoćih objekata", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Mirko Ćurić ističe da istorijski projekat za Trebinje teče po planu, svaki dan oko 30 ljudi je direkto uključeno na planiranju aerodroma. Trenutno najveći posao je na Geodetskoj upravi, angažovani su stručnjaci iz nadležnih ministarstva Srbije i Srpske. Ćurić ističe da je pred svima mnogo posla ali uvjerava da će prvi avioni iz Trebinja poletjeti krajem naredne godine.