Derventa

Ćudići izgradili jednu od najsavremenijih farmi u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2022. 16:44

Mljekarstvo je generacijama porodični posao Ćudića. U Crnči kod Dervente imaju jednu od najsavremenijih farmi krava u Republici Srpskoj. U štalama je više od 150 grla. Posao težak, ali se uz dobro organizaciju i porodičnu slogu sve stiže.

"Sin se dobro obučio za ovo. On i osjemenjava, liječi, hrani, radi njive. On je izuzetno vrijedan momak, a malo je tih ljudi mladih da su na selu htjeli ostati i da bi to radili", kaže mljekar iz Crnče kod Dervente Rade Ćudić.

Iako nude odlične uslove i zaradu iznad svakog prosjeka, pronaći radnika za rad na farmi je nemoguća misija. Zbog toga su Ćudići primorani da sami obrađuju 100 hektara zemlje. 

Na ovoj farmi dnevno se proizvodi oko 2.000 litara mlijeka. Mlijeko se svakodnevno odvozi u mljekaru u Kozarsku Dubicu.

Svoj doprinos i te kako daje i Mira. Priča da nije nimalo jednostavno biti supruga mljekara, ali ona je oduvijek imala želju za radom na farmi.

"Mlada sam se udala, ja sam ovdje došla sa nepunih 17 godina. Ovo je sada, ima posla, ali ovo se ništa ne radi kako se radilo kada si ti išao od jutra do sutra, sve se ručno radilo", kaže Radina supruga Mira.

Ćudići pričaju da im je savremena mehanizacija, koja je nekad bila nezamisliva, omogućila da olakšaju porodični posao. Nadaju se da će i mlade generacije Ćudića, koje od starijih već sada uče posao, nastaviti porodičnu tradiciju. 

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм