Od ovih kiša nema koristi

Čudne hidrološke godine u Hercegovini

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2022. 19:04

Čudne su hidrološke godine u Hercegovini. Nakon višemjesečne suše iznenada krenu jake, ali kratke kiše, za manje od sat vremena u Trebinju zna pasti na desetine litara vode a sve to prati jaka grmljavina. I ovdje se uzrok vidi u klimatskim promjenama. Iako se na kraju ljeta kiši svi obraduju od nje nema mnogo koristi.

"Ovo što je do sada palo u slivu rijeke Trebišnjice to je prosijek nekih 600 litara po kvadratnom metru. Nije zadovoljavajuća situacija, možemo reći da je ovo hidrološki sušna godina do sada, a ako bi je poredili sa prethodnom u prva tri mjeseca prethodne godine smo imali 900 litara po kvadratnom metru", rekao je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Ove kiše su koliko toliko uvećale nivo podzemnih voda pa to može značiti kažu u HET-u. No neki su strahovali da baš te podzemne vode mogu izazvati druge probleme.

Osim velikih suša i jakih padavina u Hercegovini se sve češće dešavaju i zemljotresi. Neki su povezali ove pojave no stručnjaci kažu da to nije tako. Podrhtavanja tla nemaju nikakve veze sa klimatskim promjenama.

Duško Vujović se godinama bavi hidrologijom na jugu. U zadnje vrijeme primjećuje manje promjene zato je kaže teško davati bilo kakve prognoze.

"Sama hidrologija je priča za sebe, hidrološki procesi su slučajni procesi i iz godine u godinu se mijenjaju i nikada nisu isti. Ova godina ako se posmatra u odnosu na prethodne ostvareno je oko 59 očekivanih padavina a od toga imao oko 65% očekivanog dotoka imamo", rekao je Duško Vujović, rukovodilac Sektora za upravljanje vodama u HET-u.

Nade se polažu u zadnji kvartal, dobre i normalnije kiše očekuju se krajem oktobra i u novembru kažu to u HET-u. Koliko je loša ova hidrološka godina najbolje dokazuje i stanje u Bilećkoj akumulaciji nivo vode je tamo oko 3 i po metra ispod plana.

Тагови: