Fond "Dr Milan Jelić"

Cvijanović: Srpska vodi računa o uspješnim studentima

  • 16.09.2019.12:40

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je za stipendiste Fonda "Dr Milan Jelić" od 2007. godine do sada izdvojeno oko 11 miliona KM, što govori da institucije Srpske vode računa o studentima koji postižu rezultate.

"Sigurno je da može više i bolje, ali je važno da smo, osim redovnih, omogućili i stipendije za studente koji postižu dobre rezultate na prestižnim univerzitetima u inostranstvu", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci na Forumu stipendista Fonda "Dr Milan Jelić".

Ona je istakla da je neophodno dodatno ojačati vezu stipendista i institucija Republike Srpske.

"Naša obaveza je da pomognemo da stečena znanja primijene i dođu do posla kako bi doprinijeli razvoju našeg društva. Ovo je dobar program i radićemo na njegovom jačanju ukoliko finansijska situacija bude bolja", navela je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da predstavnici institucija Srpske danas odaju priznanje za sve što stipendisti rade.

"Sa stipendistima želimo da vidimo kako možemo da unaprijedimo rad Fonda `Dr Milan Jelić`, ali i da čujemo njihovo mišljenje o budućnosti Srpske i onome što radi Vlada", kaže Rajčević.

On je naveo da je u ovoj akademskoj godini obezbijeđeno 160 stipendija za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

Student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milica Malešević, koja je stipendista Fonda, kaže da joj stipendija mnogo znači u usavršavanju i napretku, te da joj je cilj da stečena znanja razvija u Republici Srpskoj.

Ona je zahvalila institucijama Republike Srpske što vode račna o kvalitetnim studentima.

Student prve godine drugog ciklusa studija Arhitektonsko-građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dajana Papaz rekla je da radi kao pripravnik na Fakultetu što je veliki podsticaj za dalje.