Nagli temperaturni šok

Da li je mraz napravio štetu na voću?

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2023. 19:25

Na imanju u Velikoj Obarskoj Čedomir Radovanović zasijao je 7 sorti trešanja. Od ranih do poznijih, a većina je već procvjetala. Nagli temperaturni šok i snijeg zbunili su biljku. Za sada je rano govoriti o štetama ali će ih sigurno biti, kaže Čedomir.

"Zabrinuti definitivno jesmo. Ovdje postoji ovaj dio rane sorte trešnje koji je već u fazi cvjetanja, tu je negdje možda 70% do 80% već procvjetalo. Imali smo nekoliko dana lijepih znači povoljnih za oprašivanje, ovo definitivno nije dobro vrijeme. Bojali smo se i mraza. Evo sada prateći tu vremensku prognozu otprilike mraza ne bi trebalo da bude, ali opet ako nastavio ovako 3-4 dana ovo loše vrijeme, pčele ne rade, prosto ni vremenski uslovi nisu odgovarajući za proces oprašivanja, sigurno će biti nekih problema i neke štete", kaže Čedomir Radovanović, voćar

Voćarske kulture su najviše pogođene kažu agronomi. Mali broj proizvođača  ima sisteme orošavanja koji bi pomogli  da postigne temperaturu ako padne u minus. Štete na određenim kulturama već su načinjene.

"Voćarske kulture sve što veću fazu pređu, osjetljivije su na niske temperature. Koliko vidim večeras se najavljuje i do -1. Do - 1 one voćarske kulture koje su već prešle fazu cvjetanja može da bude određenih oštećenja. Jedina pomoć u velikim voćnjacima je bila primjena biostimulatora, primjena mikrobioloških đubriva. Iako je dosta štete već zabilježeno iovako zbog teškog i mokrog snijega, gdje dolazi do lomljenja grana", kaže Stanko Tadić, agronom.

U vremensku prognozu ovih dana gledaju svi poljoprivrednici. Iako je planirana proljetna sjetva već trebala biti napola gotova, zbog niskih temperatura je stopirana. Ozimi usjevi srećom nisu pogođeni kažu stručnjaci.

"Prethodni period je bio naklonjen razvoju ozimih strnih žita, ali ako uzemo u obzir sada da je pšenica u fazi 1., 2. Koljenca, ovo je trenutni temperaturni šok za ozime usjeve", kaže Dragan Zarić, iz savjetodavne službe pri Ministarstvu poljoprivrede.

Meteorolozi najavljuju do kraja sedmice niže temperature, koje će biti i ispod nule. Poljoprivrednici se nadaju stabilizaciji vremena kako bi nastavili započete radove, a biljke nastavile svoje prirodne procese. 

Тагови: