Neizostavne tokom vrućina

Da li klima uređaji štete zdravlju?

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2023. 19:50

Sa gotovo 40 stepeni u prostorije u kojima je duplo hladnije. Svakodnevnica je to tokom ljeta. Iako tu promjenu osjetimo klima se teško odričemo.

Znaju i građani da to nije baš zdravo, ali najbolji je spas od vrućine.

 “Štete normalno, ja to ne koristim uopšte.”  “Vjerujem da jako škode u svakom slučaju.”  “Jeste štetno. Pregrijava prekoviše u stanu i promjenu pravi. Nije normalno, sve što je hemijski proizvedeno je štetno.” 

 “Da li mislite da klima uređaju mogu da naštete ljudskom zdravlju?“Mogu. Srčani bolesti, glava, nahladim se za cent.” Sve ovo  kažu građani. 

Sedam grešaka zbog kojih vam klima ne radi kako treba

Sedam grešaka zbog kojih vam klima ne radi kako treba

Uzrok prehlade ili alregije nije sam klima uređaj, već bakterije,virusi ili alergeni koji se unutra talože. Prema tome, veoma je važno često mijenjati filtere i održavati uređaj. Temperatura ne bi trebala biti manja od 10 stepeni nego što je vani, kako naš organizam ne bi pretrpio temperaturni šok, savjet je ljekara. 

“Ljudski organizam može doživjeti jedan šok usljed razlike u temperaturi koja je veća od 10-15 stepeni. Često čujemo da neko kad je izašao iz rashlađenog automobila da je pao u nesvijest ili kolabirao”, istakla je doktorica Brankica Miljanović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Važno je i obratiti pažnju i kakvu klimu kupujemo. Nekoliko stavki je bitno kažu stručnjaci. 

Kakve su cijene klima-uređaja i bazena u Srpskoj

Kakve su cijene klima-uređaja i bazena u Srpskoj

“Prva bitna stavka je kvadratura, naravno prostor, visina, širina, ima i do toga da li je stambeni ili kuća u pitanju. Imamo klime, snaga je u kilovatima. U principu, kilovat snage vam je dovoljan za 10 kvadrata prostora”, pojašnjava Aleksandar Grulović. 

Neželjeni efekti mogu se izbjeći, ali pravilnom upotrebom. Ljekari još kažu da je najbolje je da se klima uređaj drži na sobnoj temperaturi, tada prilikom prelaska u rashlađenu prostoriju sa vrele ulice, krvni sudovi neće osjetiti nagli prelaz.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: