Пред Васкрс

Да ли се јаја фарбају на Велики четвртак?

  • Извор: Мондо.рс
  • 02.05.2024. 13:33

Велики петак обиљежавају сви православни вјерници. Сматра се најтужнијим даном хришћанства и за њега се везује велики број обичаја и вјеровања. Највредније су домаћице које традицију фарбања јаја преносе с колена на колено. Чињеница је да многи сваке године постављају исто питање - да ли јаја смију да се фарбају на Велики четвртак.

У неким крајевима наше земље влада уврежено мишљење да се јаја фарбају на Велики четвртак или Велику суботу, а да Велики петак треба провести само у молитви. Сматра се да тог дана не треба ништа радити у кући. Ипак, према ријечима бројних етнолога, не можете да погрешите ако их офарбате на Велики четвртак. Наши обичаји кажу да јаја могу да се фарбају од Великог четвртка до Велике суботе.

Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан

Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан

Ова традиција се код нас појавила у 16. вијеку. Јаја која су бојена црвеном бојом, старијег су поријекла од других која су шарена. Према археолошким изворима, помињу се у загробним култовима код старих европских народа још од 4. вијека нове ере. Прво обојено јаје у кући углавном зовемо чуваркућом, али постоје и други називи попут крсташа, страшника, измамака и чобана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: