Prvo potvrđeno, pa demantovano

Da li su bebe u Bolnici Gradiška zaražene sepsom?

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2022. 19:06

Četiri bebe, rođene prije sedam dana u Bolnici Gradiška, dobile su sepsu, otkriva ATV.

Ovu informaciju za ATV je prvo potvrdio i Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška. U telefonskom razgovoru je rekao da su dvije ili tri bebe zaražene sepsom upućene u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

"Dobili smo informaciju da je u bolnici Gradiška, da su četiri bebe dobile sepsu, 21. maja koje su rođene? Imate li vi informacije o tome? Imamo, kako da nemamo.  Pratimo situaciju. Kada se pojavio drugi slučaj, sastala se komisija za interhospitalnu infekciju i tražila je uzorke", kaže Rajko Dodik, direktor Bolnice Gradiška.

Prema našim informacijama, bebe su dobile sepsu jer sterilizator nije radio. Od direktora, ipak, u drugom pozivu, nismo uspjeli da dobijemo više detalja, jer je imao zamjerke na vijest na našem portalu. 

"I napišete tamo prema vašim inforamcijama, koje su vaše inforamcije i koji su vaši dokazi da to nije tačno. Bezobrazluk! Nije tačno da sterilizator nije radio. Nego? Nije nego, nego ispitajte ako ste već novinar, tražite. Pitam vas, vi ste direktor bolnice? Je l' možete reći? Ja sam vam rekao šta je", rekao je Dodik.

Kasnije je direktor bolnice, doduše za druge medije, demantovao da bebe uopšte imaju sepsu. U pitanju je, kaže, bakterija klepsijela koja izaziva interhospitalnu infekciju. Zaražene su, poručuje, samo dvije bebe, od kojih je jedna prebačena u UKC Srpske. 

Iz najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj kratko su poručili da na liječenju imaju više od 90-toro djece i da im je teško da govore o zdravstvenom stanju bilo koga od njih, bez detalja poput imena ili prezimena. 

Beba koja je ostala u bolnici u Gradišci je u stabilnom stanju, kaže Dodik. Porođajna sala je premještena u drugu prostoriju.

Тагови: