Koje su posljedice

Da li su uređaji koji zagrijavaju duvan bolji izbor od pušenja cigareta

  • Извор: Кликс
  • 29.04.2022. 14:15

Nauka i tehnologija već godinama intenzivno rade na rješavanju problema s posljedicama pušenja cigareta.

Razlog za sve inovacije uvijek je isti. Bez obzira na to što većina ljudi zna koliko je pušenje štetno i uprkos svim nastojanjima, kampanjama i sredstvima za odvikavanje od pušenja, u svijetu i dalje cigarete konzumira svaki sedmi stanovnik, pa prema procjenama, trenutni broj pušača prelazi milijardu ljudi.

Najbolje rješenje za sve pušače, bez sumnje, je da zauvijek ostave cigarete, međutim za sve one koji iz različitih motiva to ne učine, jedno od rješenja mogu biti i manje štetne alternative, poput duhanskih proizvoda baziranih na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duhana.

Sagorijevanje je problem, a zagrijavanje može biti dio rješenja

Najveći problem kod cigareta je zapravo duvanski dim, koji nastaje procesom sagorijevanja cigarete. On sadrži više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne.

S obzirom na to da je sagorijevanje problem, naučnici navode da dio rješenja može biti i u zagrijavanju, odnosno boljim alternativama nastavku pušenja koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana. A najpoznatija među njima, IQOS , dostupna je i u Bosni i Hercegovini. IQOS prilikom korištenja oslobađa aerosol koji sadrži do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete, koji je produkt sagorijevanja.

Ugljen monoksid i katran

Cigarete se često izjednačavaju sa jednom od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksidom. Naime, prilikom pušenja cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika.

Kod tehnologije zagrijavanja duvana, u prosjeku se stvara 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno nižih nivoa drugih štetnih sastojaka. Kako prilikom konzumacije ne sagorijeva već zagrijava duvan, ovaj uređaj ne proizvodi ni katran već aerosolni ostatak, koji sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Bolje alternative definitivno prave razliku u odnosu na klasične cigarete. A da li su ove ključne razlike i naučno dokazane? Naučnici svakodnevno rade na različitim ispitivanjima kako bi ubrzali smanjenje posljedica koje nosi pušenje. Konkretno, na procesu istraživanja i razvoja IQOS uređaja radi više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza više od 10 godina, a Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) saglasila se da je riječ o proizvodu modificiranog rizika, a u obrazloženju se navodi da je izloženost štetnim materijama prilikom korištenja ove alternative značajno smanjena u odnosu na pušenje klasičnih cigareta. Ipak, važno je napomenuti, da iako bolja opcija, ona nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина