12. maj

Đajić: Medicinske sestre i tehničari nosioci zdravstvenog sistema Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 11.05.2023. 11:43

Medicinske sestre i tehničari su, pored ljekara, nosioci zdravstvenog sistema Republike Srpske i najvažniji segment u liječenju i njezi pacijenata, rekao je Včado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske povodom 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara.

On je čestitao svim medicinskim sestrama/ tehničarima Međunarodnim dan medicinskih sestara/tehničara a sutra ćeupriličiti sastanak sa glavnim i nadzornim medicinskim sestrama/tehničarima UKC-a kako bi im se zahvalio za požrtvovan rad, trud i zalaganje.

 “Medicinska sestra, danas, osim posjedovanja stručnog znanja i vještina mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima, kao i etičkim dilemama. UKC Republike Srpske zapošljava 3.591 radnika, a od toga je 1.695  medicinskih sestara i tehničara. Posljednjih godina upornim zalaganjem Poslovodstva UKC Republike Srpske i mene lično mnogo je urađeno u pogledu edukacije sestrinskog kadra, ali tu nećemo stati”, izjavio je Đajić.

Đajić čestitao 1. maj: Bez zadovoljnog zdravstvenog radnika nema ni zadovoljnog pacijenta

Đajić čestitao 1. maj: Bez zadovoljnog zdravstvenog radnika nema ni zadovoljnog pacijenta

On je naveo da je potrebno zalaganje da se doprinese boljem položaju i pozicioniranju medicinskih sestara i tehničara unutar zdravstvenog sistema, te njihovom profesionalnom razvoju i funkcionisanju, kao i da otvoreno razgovoraju o problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju. 

“Pandemija COVID19, kao i konstatne migracije radne snage u cijelom svijetu još jednom su pokazali značaj ove profesije. U periodu koji je ispred nas planiramo nove projekte edukacije, nastavljamo da radimo na još većoj afirmaciji sestrinskog kadra, na njihovom osnaživanju kao pojedinaca i u okviru tima, kao i njihovom većem uvažavanju”, rekao je Đajić.

Podsjećamo, Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel, engleske bolničarke, reformatora sanitetske službe i osnivača prve škole za medicinske sestre.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!