Generalni direktor UKC

Đajić uručio sertifikate dobojskim ljekarima nakon obuke iz intenzivne medicine

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 12:58

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić uručio je danas ljekarima dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" Slaviši Ćeliću i Milenki Bandić Milovac sertifikate povodom uspješno završene obuke iz intenzivne medicine.

Stručnjaci iz Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a su doktorima i medicinskom osoblju u Bolnici u Doboju održali kurs iz intenzivne medicine, odnosno perkutane traheotomije.

Riječ je o zahvatu koji se primjenjuje kod životno ugroženih pacijenata kojima je potrebna dugotrajna mehanička ventilacija.

Đajić je rekao da UKC, kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, pored liječenja pacijenata, ima značajnu ulogu i u edukaciji zdravstvenih radnika svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

"S ponosom mogu da kažem de smo edukovali veliki broj zdravstvenih radnika na raznim usavršavanjima i specijalizacijama i koji veoma kvalitetno rade svoj posao u matičnim ustanovama širom Srpske", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehiruške grane Peđa Kovačević istakao je da u bolnici u Doboju sada postoji Služba intenzivne medicine za nehirurške grane koja je slična Klinici intenzivne medicine u UKC-u, čime je napravljen ogroman iskorak.

"Veoma je mali broj ovakvih organizacionih jedinica u regionu što nam govori da je napravljen ogroman korak u razvoju zdravstva Srpske i sve karike rade veoma dobro", naveo je on.

Kovačević je dodao da je inicijator za ovu edukaciju generalni direktor UKC-a Vlado Đajić koji je 2020. godine i predložio da UKC edukuje ljude u Srpskoj.

Doktor Milenka Bandić Milovac rekla je da je ova tehnika sprovođena na Klinici za intenzivnu medicinu pod mentorstvom doktora Kovačevića i drugih ljekara, te su potom drugi ljekari sprovodili superviziju i na klinici u Doboju, a odnedavno je izvode i samostalno.

Današnjem uručivanju sertifikata prisusvovao je i direktor dobojske Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.