Tema dana

Dakić: Vrhovni sud SAD nije ukinuo pravo na abortus već ga je preciznije definisao

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2022. 19:47

Vrhovni sud SAD poništio je presudu kojom je u čitavoj državi legalizovan abortus skoro pola vijeka od uspostave tog prava.

Saveznim državama pružena je mogućnost da same odlučuju da li će ograničiti prekid trudnoće ili ne. U sve se umiješao predsjednik SAD koji je potpisao uredbu kojom se štiti pravo na abortus.

Kakav je stav javnsoti kod nas i kakva je pravna regulativa, u Temi dana Centralnih vijesti. Gost Teme dana je Dragan Dakić, predsjednik fondacije "Za porodicu" i profesor međunarodnog prava.

On je pojasnio da nije riječ o ukidanju prava na abortus, predmet odluke Vrhovnog suda SAD se uopšte ne tiče samog prava na abortus, tiče se njegovog obima, kaže Dakić.

„Naime, Vrhovni sud je bio pozvan da analizira ustavnost zakona jedne od federalnih država koji ograničava abortus na 15 sedmica gestacijske starosti, odnosno uvodi strožija pravila za njegovo izvršenje nakon nastupanja 15. nedjelje gestacijske trudnoće. Nakon toga, moguće je i dalje izvršiti abortus ali pod nekim striktnijim uslovima nego do 15 nedjelje. Dakle, nije u pitanju ukidanje abortusa kao prava koje je ustanovljeno u SAD prije 50 godina, riječ je o njegovom možda preciznijem definisanju, i na neki način njegovom sužavanju, sa aspekta liberalnih stanovišta“, rekao je Dakić.

Kompletno gostovanje Dragana Dakića u Temi dana možete pogledati u video prilogu.


Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок