Бијељина

Дан медицинских сестара - ученицима приближен посао којим ће се бавити

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 12:02

Изазова у сестринској пракси има много, кажу у Удружењу које окупља медицинске сестре Републике Српске. Због тога је главна тема која се нашла пред будућим медицинским сестрама и техничарима била комуникација у односу са пацијентом која је, поред знања, срж ове професије.

"Обзиром да знамо да је комуникација једна од најважнијих карика у пружању сестринских активности, односно пружању здравствених услуга медицинских сестара и техничара. Кроз радионицу ми ћемо упознати наше будуће колеге, ученике медицинске школе са чим се ми то сусрећемо у раду на нашем послу. У односима медицинска сестра-пацијент најважнија је емпатија код медицинске сестре и, наравно, све оне професионалне вјештине које треба да примијени у пружању здравствене његе“ , каже предсједник Савезног Удружења медицинских сестара и техничара Републике Српске Татјана Перић.

Медицинске сестре кроз предавање приближиле су ученицима средње Медицинске школе посао којим ће кроз праксу, а и након школовања, имати прилику да се баве. Кроз игроказе, ученици су приказали све што су научили захваљујући једној оваквој радионици, а која им је припрема за изазове које позив медицинских техничара и сестара носи. 

"Како наша школа образује профил медицинских техничара, образовни профил, ми смо у склопу активности организовали предавања и радионице из области сестринске комуникације у здравству и задовољство ми је да кроз овакве активности можемо припремити наше будуће медицинске техничаре за изазове које њихов позив носи“, каже директор ЈУ Пољопривредна и Медицинска школа Бијељина Биљана Зарић.

Како би тренд одлива медицинског особља био смањен, Пољопривредна и Медицинска школа сваке године уписује већи број одјељења. У новој школској години школоваће три одјељења смјера медицински техничар као и једно одјељење фармацеутских техничара. Ова средња школа има потписан и споразум са Болницом и Домом Здравља у Бијељини гдје њихови ученици редовно обављају практичну наставу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм