Polaganje pojasa Presvete Bogorodice

Danas je praznik za koji se vjeruje da ženama ispunjava najveću želju

  • Извор: Новости.рс
  • 13.09.2023. 07:34

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju Polaganje pojasa Presvete Bogorodice, praznik koji se izuzetno poštuje kod žena.

Staro vjerovanje kaže da je po Uspenju Bogorodičinom, Sveti Toma u njenom grobu našao samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života.

Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Carigrad. Kovčeg nije otvaran do vladavine Lava Mudrog. Njegova žena iznenada je oboljela i nisu joj mogli da joj nađu lijek. Jedne noći ona je usnila kako joj Sveti Toma savjetuje da se opaše bogorodičinim pojasom i da će odmah ozdraviti. Lav Mudri izmoli od patrijarha milost i kovčeg bi otvoren, carica Zoa ostavi pojas oko sebe i bi iscjeljena, a priča o tom događaju kreće u svijet.

Vjeruje se da ga je lično Bogorodica isplela od kamilje dlake. Priča kaže da je nakon njene smrti, Sveti Toma je u grobu pronašao samo pojas, ali ne i njeno tijelo, koje se Uspelo. U 14. vijeku pojas dospjeva do cara Lazara i upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

Bogorodica naredi da je odvede svojoj kući, tamo je žena lijepo dočeka, a kad večeraše gošća ustade i dade im neke trave koje nisu do tada vidjeli, reče da su nebeske, pokaza im kako da ih skuvaju i piju tri dana po Maloj Gospojini. Kako im to pokaza, tako nestade. Oni poslušaše gošću i kroz godinu dana dobiše trojke.


Kod Srba ovaj praznik najviše poštuju žene. Dan provode u strogom postu i molitvi, kako bi lakše rađale, a one koje ne mogu imati djecu odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici i mole je za milost.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju djece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve donijeti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм