SPC obilježava

Danas je Vidovdan - ovo su vjerovanja i običaji

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2023. 07:20

Danas je Vidovdan, jedan od ključnih nacionalnih praznika Srba, dan kada se sjećamo Svetog mučenika kneza Lazara, onih koji su se zajedno sa njim borili na Kosovu 1389, protiv Turaka, kao i svih drugih koji su pali u borbi za otadžbinu.

Tokom Boja na Kosovu Knez Lazar je ubijen, od turske ruke, pošto je zarobljen.

Prethodno, turskog sultana Murata ubio je srpski ratnik Miloš Obilić.

Imajući u vidu opšte okolnosti u kojima se Srbija našla te 1389, opredjeljenje za borbu koju je predvodio knez Lazar, bilo je, racionalno gledano, svesna žrtva.

Odnos snaga bio je takav da je otpor Turcima mogao djelovati uzaludnim, ali vjerski i moralni motiv odredio je da se turskim napadačima ima pružiti otpor bez obzira na posljedice.

Vjerovanja i običaji za Vidovdan

Ima sredina, u sjeverozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gdje se iznosi sve tkanje što žene i djevojke rade kako bi se videlo koliko su vrijedne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Vidovdan jedan je od najvećih i po svjetkovanju izuzetno očuvan srpski praznik. U hrišćanskom kalendaru Sveti Vit ili Vid se praznuje od 1892. godine kao crkveni praznik.

Samo ime ovog svetitelja, Vid, odredilo je najvećim dijelom i prirodu rituala koji su izvođeni na njemu posvećen dan.

Bilo je veoma važno šta će se toga dana vidjeti. Ono što bi čovjek tada vidio, u tome bi, po opštem uvjerenju, kasnije imao uspjeha.

Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Takođe, postoji vjerovanje da na Vidovdan treba ustati prije zore, pogledati prema Suncu i reći: "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”

Na Vidovdan se svaki član domaćinstva u zoru umije vodom vidovkom, za koju se vjeruje da može da izliječi mnoge rane i bolesti. 

"Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima vidio, to ja rukama stvorio."

Ako na Vidovdan bude vedro, svu odjeću treba iznijeti napolje da se provjetri i napuni dobrom energijom. Sa druge strane, ako bude oblačno, treba prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne povoljno djelovati na usjeve.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: