Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska

Dani Svetog Vasilija u Trebinju od četvrtka

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2023. 11:38

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje organizuju Dane Svetog Vasilija, koji će ove godine na prostoru Trebinja i Hercegovine biti priređeni od četvrtka, 11. maja, do nedjelje, 14. maja.

Obilježavanje Dana Svetog Vasilija, kao svojevrsne manifestacije četiri svetovasilijevske episkopije Srpske pravoslavne crkve, koje naročito čuvaju spomen na ovog svetitelja: Crnogorsko-primorske, Zahumsko-hercegovačke i primorske, Mileševske i Budimljansko-nikšićke, otpočelo je prošle godine, povodom proslave 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca.

Tokom ovogodišnja četiri programska dana, bogoslužbeni, kulturno-umjetnički i edukativni sadržaji ove manifestacije, pored samog gradskog područja Grada Trebinja, biće priređeni i na mjestima od naročitog značaja u životu Svetog Vasilija, to jest u Mrkonjićima, Zavali i Tvrdošu.

A, uz sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te Gradske uprave Grada Trebinja, a posebno Odjeljenja za kulturu, pri organizaciji i realizaciji ovog događaja poseban doprinos daju: Manastir Svetog Vasilija u Mrkonjićima, Manastir Zavala, Manastir Tvrdoš, Bratstvo Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, Hor Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog pri ovom Hramu, Hor JU Muzičke škole Trebinje iz Trebinja, JU Osnovna škola Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški Trebinje, sa učiteljima, vejroučiteljima i učenicima iz Hercegovine, Kulturni centar Trebinje, te KUD Alat iz Trebinja, KUD Hercegovina iz Petrovog Polja, ANI Jovan Dučuć Trebinje, Pjevačka grupa Na kamenu kamen, Pjevačka grupa Jasen, Pjevačka grupa Ljubinjski zvuci, i kao selektor pjesama i igara iz Hercegovine, etnomuzikolog Pavle Paovica.

Uz detaljan program ovogodišnjeg izdanja Dana Svetog Vasilija, koji dostavljamo, ovim putem i povodom, organizatori pozivaju sve zainteresovane medije na konferenciju za medije, koja je zakazana za srijedu, 10. maj tekuće godine, od 10.00 časova, u maloj sali Gradske uprave Grada Trebinja, na kojoj će se obratiti i manifestaciju predstaviti i najaviti Načelnica Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, gospođa Slađana Skočajić i Predstavnik za kulturu i medije Episkopije zahumsko-hercegovačke i primorske, đakon Branislav Rajković, sa saradnicima.

Тагови: