Центар за подршку повратницима

Давидовић: Починиоци напада на Србе повратнике у ФБиХ се не проналазе, тиме се шаље јасна порука

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2024. 20:00

Немања Давидовић, директор Центра за подршку повратницима, рекао је за АТВ да је много случајева напада на Србе повратнике у Федерацији БиХ у којима смо остали ускраћени за имена починиоца и на који начин су они санкционисани.

„Морамо рећи ако не санкционишете насиље и оне који чине насиље, ви у суштини подстичете на насиље. Овдје је симптоматично што се ради о случајевима повратника гдје нападачи нису санкционисани“, изјавио је Давидовић гостујући у Централним вијестима АТВ-а.

Нажалост, напади се дешавају и у Републици Српској, гдје буду нападнути Бошњаци и Хрвати што Давидовић осуђује.

„Једнако ме боли напад на сваког Хрвата и Бошњака у Републици Српској као и напад на Србе у ФБиХ. Оно што разликује те нападе у Републици Српској у односу на оне у ФБиХ јесте да након неколико часова, у 90 одсто случајева, починиоци буду пронађени, предани у надлежност тужилаштва или прекршајно санкционисани, док у ФБиХ, готово и мјесецима након одређених напада, још увијек не знамо ни ко су починиоци“, истакао је Давидовић.

Навео је да је дејтонска обавеза Владе ФБиХ, као и Владе Српске, да осигура живот повратника на њиховим пријашњим огњиштима. Осигурање није ако се напад у једном селу дешава континуирано а починиоци се континуирано не проналазе, додаје.

„То је нешто што више забрињава од самих напада и то није добра порука никоме у ФБиХ, не само Србима већ и Хрватима и Бошњацима“, сматра.

Он је додао да се углавном ради о старијим људима који су се на своја огњишта вратили након избјеглиштва. Починиоци се не проналазе и тако људи јасно схватају поруку да можда нису добродошли ту, сматра Давидовић.

Како је рекао, у оним локалним заједницама у којима нема одређени број српских повратника, они су потпуно заборављени. 

„Срби немају своје представнике на нивоу ФБИХ и због тога немају неку мјеру помоћи са нивоа ФБиХ, јер ти људи који су бирани да представљају Србе не представљају их. Они не знају за проблеме те популације, а како не знају за проблеме, не могу ни да ријеше никакав проблем, једноставно су отуђени од народа којег представљају“, појаснио је Давидовић за АТВ.

Видео гостовања Давидовића у Централним вијестима АТВ-а можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.