Prnjavor

Deseti sajam privrede, poljoprivrede i turizma

  • Извор: АТВ
  • 19.05.2022. 19:33

Raznovrsna ponuda više od stotinu izlagača slika je koja se danas, poslije dvije godine mogla vidjeti na sajmu privrede, poljoprivrede i turizma u Prnjavoru. Na štandovima za svakoga po nešto. Za ovu priliku neki su se i namjenski potrudili pa napravili nešto nesvakidašnje.

"Ovaj veliki hljeb koji ima oko pet kilograma napravili smo dekorativno kao demonstraciju naših vještina za ovaj sajam. Mislim da je jedna ozbiljna manifestacija privrede i dobar pokazatelj šta mi možemo uraditi", kaže Nikola Vrhovac, pekara "Cvijeta" Prnjavor.

"Ovdje nudimo sve vrste domaćih proizvoda imamo nekih sedam vrsta sireva i dvije vrste kajmaka", kaže Dalibor Milaković, vlasnik sirane "Milaković".

U raznovrsnu ponudu uvjerili su se i posjetioci. Neki su došli iz Slovenije. Oduševljenje domaćim proizvodima ne kriju.

"Pa domaća roba, ovo što prave kolače, vino, rakiju. Evo baš i probajem vino domaće tako da sve štima", kaže posjetilac sajma.

Dobar razvoj bilo koje lokalne zajednice je dobar razvoj Republike Srpske poruka je premijera Srpske. Radovan Višković kaže Prnjavor je najbolji primjer kako se zajedničkom sinergijom republičke i lokalne vlasti mogu napraviti značajni iskoraci. Vlada Srpske će ističe nastaviti da stvara što bolje poslovno okruženje i privredni ambijent.

"Prnjavor je lokalna zajednica koja zaista u odnosu na mnoge lokalne zajednice ne samo u Republici Srpskoj nego u BiH pa čak i okruženju može da se pohvali privrednim ambijenstom na kome mogu da pozavide mnogo razvijeniji i mnogo oragnizovanije i veće ekonomije nego što je ekonomija Republike Srpske", kaže premijer Radovan Višković.

Privreda Prnjavora svake godine bilježi napredak kaže načelnik. Darko Tomaš je uvjeren da će u narednim godinama privredna biti na još višem nivou. 

"Iznijeću podatak da smo preko 772 miliona je vrijednsot proizvodnje privrede opštine Prnjavor u prošloj godini od tog iznosa preko 223 miliona jeste bio izvoz. Ako vam kažem da uvezena roba negdje na podružju opštine negdje 144 miliona onda dovljno govori koliki je suficit platnog bilansa sa inostranstvom", kaže načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Na području ove opštine ima preko sedam i po hiljada zaposlenih. Njih oko 77 odsto radi u realnom sektoru.

Тагови: