Све похвале

Дјед и унука прикупљајући чепове помажу Удружењу родитеља дјеце са аутизмом

  • Извор: АТВ
  • 11.03.2024. 09:44

Дједа Петар, унука Дуња и једна кеса пуна чепова. На путу до школе, њих двоје, свакога дана, скупљају чепове и на тај начин мисле и помажу Удружењу родитеља дјеце са аутизмом.

Све почело када је дјед Петар, пензионисани професор физичке наставе, сазнао од своје колегинице за кампању "Чеп за осмијех".

"Дођем овдје у нашу пошту  да уплатим неке рачуне, видим кутију видим чеп за осмијех, врати ми се оно што сам некад радио и помагао ђацима, ајде реко ја ћу то сам. Има од тога и више од годину дана.  Пошто радим у спорту, радим са много омладине и успио сам на тим спортским игралиштима, утакмицама, скупљам. Овдје је у Требињу било организовано прошле године у марту Европско првенство у одбојци, ја сам скоро донио 1000 чепова", рекао је Петар Чоловић.

Овај помало несвакидашњи хоби, дједа Петар је испричао својој унуци Дињу. Као шестогодишњакиња озбиљно је схватила и разумјела, да скупљањем чепова може да помогне неког другој дјеци.

"Видјела сам у дедином ауту да има пуно чепова, па сам га питала и рекао ми је то помаже дјеци и онда смо почели заједно да скупљамо. Много је то лијепо, ја волим да помажем другима. Ја свакога дана кад се враћам кући из школе  скупљамо много чепова, скупимо и по трибинама кад ми је тренинг у школи спорта, па тражимо около улазимо гдје има. Гдје код има чеп одврни. И моја млађа сестра Зоја исто скупља чепове, и кад је метални каже чеп, стварно се брине али још не зна шта је пластика", рекла је Дуња Рикало.

"Ја прије него што њу одведем у школу, радим у школи спорта, па у спортског дворани прикупим који чепић. Па онда одем по њу и док идемо према школи опет прикупимо, па кад идем по њу  да је вратим из школе покупимо. И све тако мало по мало. А она и ја смо анимирали све своје у породици да се чепови не бацају да се чувају", додаје Петар.

Чеп по чеп, и тако су до сада заједно прикупили 4175 чепова. Анимирали су читаву породицу, другаре у школи, па тако сада сви заједно учествују у овој хуманој мисији.  

"Некако ми се увијек свиђало да помажем другима, волим да помажем, скупљам нешто што ће другима помоћи, то је веома важно. И никоме у кући не дамо да баци чеп, нити случајно. Говорим другарицама, убјеђујем их да направе добро дјело, јер је добро дјело добро за нас, а добро је и за све остале. Прелијепо је помоћи некоме", каже Дуња.

Да су рекордери у скупљању чепова, препознали су и у Пошти Требиње. Радо су виђени гости, а запослени им се увијек обрадују када дођу да оставе вриједно прикупљене чепове.

"Једна лијепа дјевојчица показала је да има велико срце, па је пуна емпатије и заједно са својим дедом скоро сваке седмице дође у нашу пошту, донесе велики број чепова. Она је сигурно рекордер у Српској. Срећни смо кад је видимо,срећни смо што је наш другар", рекла је Милица Банћур, контролор Поште Требиње.

"Нико није више скупио од мене и мог деде, зато сам добила двије награде у Пошти", каже Дуња.

Поште Српске већ дуги низ година учествује у акцији „Чепом до осмијеха“ и на та начин подржавају родитеље дјеце са аутизмом. У свакој Пошти има кутија у којој можете оставити чепове. Дјед Петар и унука Дуња овога пута оставили су 325 чепова, а сада сигурним кораком крећу у нову туру скупљања. И како би то Дуња рекла „Нити један чеп да не промакне“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.