Doboj će sufinansirati jedan postupak vantjelesne oplodnje

  • 17.07.2020. 19:29

Doboj će sufinansirati jedan postupak vantjelesne oplodnje, za žene do 49 godina. To je starosna granica do koje se rade postupci u evropskim klinikama. Osim Doboja takvu odluku imaju samo još Trebinje i Zvornik, a dobojska skupština ju je usvojila jednoglasno.

"Grad Doboj će obezbijediti sredstva za sve parove, koji budu imali potrebu u skladu sa odlukom i procedurom, do 4.000 KM što svakako je značajan iznos i za obezbijediti u budžetu", rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Parovi će moći da se prijave na konkurs za dodjelu sredstvaa. Do sada su potrebu za tim iskazala 24 para. U udruženju sa kojim je sve usaglašavano kažu da je napravljen važan iskorak. 

"Ovo je vrlo značajan korak sama podrška novčana, a isto tako starosna dob, jer preko Fonda zdravstvenog osiguranja mogu se finansirati postupci u cijelosti ženama do 40 godina. Znate kako svaka vrsta pomoći je dobro došla obzirom da su ti postupci jako skupi oni se kreću od 6 do 10.000 KM u zavisnosti koja procedura VTO se radi", istakla je Aleksandra Sofrenić, Udruženje "Novi život". 

Zato nije bilo dileme među odbornicima. Spremni su i da dodatnim odricanjima pomognu parovima koji se bore za potomstvo. 

"Zahvaljujem se svima koji su pomogli tom udruženju, jedna dobra odluka i mi smo je podržali bezrezervno", naglasio je Vedran Gligorić, odbornik SP u SG Doboja. 

Odluka predviđa javni konkurs za dodjelu novca, koji se za tekuću godinu objavljuje u prvom kvartalu i ostaje otvoren do 30. novembra. Sredstva će biti uplaćivana na račun ustanove koja vrši biomedicinski potpomognutu oplodnju. Pravo na sufinansiranje imaju žene sa prebivalištem na području Doboja u posljednje dvije godine.   

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.