Брзо и једноставно

Добре вијести за возаче у БиХ: На техничком прегледу и продужетак регистрације

  • Извор: Глас Српске
  • 07.12.2023. 19:50

Возачи у БиХ могли би убудуће све процедуре у вези са продужењем регистрације возила завршавати у станицама техничког прегледа, што би значајно поједноставило и убрзало тај процес, који сада неријетко траје и по неколико дана, због огромних гужви у канцеларијама ЦИПС-а.

Наиме, Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је преднацрт измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који, између осталог, предвиђа да се продужење важења регистрације моторних и прикључних возила обавља на станицама за технички преглед возила. У ресорном Mинистарству појашњавају да се наведена промјена односи на она возила код којих нема других промјена, изузев продужења важности регистрације, док би за возила код којих су наступиле промјене поступак регистрације радили органи надлежни за унутрашње послове.

– Измјене имају потенцијал да значајно убрзају и поједноставе процес продужења важења регистрације моторних и прикључних возила, што ће значајно допринијети ефикасности, као и смањењу административних оптерећења за грађане – рекли су у Mинистарству.

Наводе да је поменути документ још у фази израде те да је у поступку спровођења процедуре подложан промјенама.

– У складу са правилима за израду прописа у институцијама БиХ у току су међуинституционалне и јавне консултације са заинтересованима. Циљ предложених измјена и допуна је унапређење стања безбједности свих учесника у саобраћају, али и постизање генералне превенције, потреба превазилажења уочених недостатака у његовој имплементацији те потреба прецизнијег дефинисања одређених важећих законских одредаба – додали су у Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Портпарол Привредне коморе Српске, у склопу које дјелује Асоцијација техничких прегледа Српске Дејан Рауш каже да би промјена начина регистрације возила била и те како значајна и за возаче и за станице.

– Грађани ће у великом броју станица техничког прегледа моћи обавити продужење регистрације возила, што ће утицати на смањење гужви. Са друге стране станице ће добити већа овлашћења и бољу позицију у систему безбједности саобраћаја, а имаће и већу могућност за профит – нагласио је Рауш и додао да је Привредна комора дуги низ година тражила да ово питање буде измијењено у закону уз јасно дефинисана права и обавезе свих учесника да не би дошло до малверзација.

Директор Центра за моторна возила у Бањалуци Драго Талијан наводи да је то уобичајена процедура свуда у свијету.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.