ОШ "Свети Сава“

Домаћинство у школама: Дјеца развијају и усавршавају вјештине и способности

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2023. 07:45

Домаћинство се враћа на велика врата у школе широм Републике Српске. Међу првим у Бијељини овај вид наставе увела је основна школа Свети Сава. Са ученицима раде активно од почетка нове школске године.

На овај начин дјеца развијају и усавршавају моторичке вјештине и способности. Јачају координацију покрета, фину и грубу моторику, развијају толеранију, уче се стрпљењу током рада. Часове домаћинства тренутно похађају ученици четвртог, шестог и деветог разреда. Шију, хеклају, а они мало старији одмјерили су и кулинарске вјештине. 

"Током наставе обрађиваћемо четири теме. То су, ево ово што тренутно радимо, кројење и шивење. Након тога слиједи хеклање, плетење и вез. Прије свега мислим да је јако битно да у данашње вријеме дјеца створе на неки начин и развију ту љубав према  предметима ручне израде и да се мало удаље од свега што им скреће пажњу ових дана, као што су екрани, интернет и свега што има негативан утицај на њих. Часове имамо једном седмично, за сад смо на почетку тог кројења и шивења, радимо гумице за косу и пришивају дугмиће, закрпе. Ето, то тренутно радимо, да овладају мало као што сам рекла том фином, грубом моториком, па ћемо касније прећи на те мало теже задатке као што су хеклање, плетење и остало“, каже наставник факултативне наставе "Домаћинство 2“ Ивана Дудаш Панић.

Један час домаћинства траје 45 минута. Дјеца за то вријеме науче много тога. Уживају да својим рукама стварају и савладају вјештине које нису знали до сада, а које ће им бити значајнее у животу. 

"За сад радимо шивење. Касније ћемо кренути да радимо хеклање и остале активности. Свиђа ми се зато што сам одувијек вољела да радим неке смиреније активности. И код куће сам вољела да правим неке разне креативне идеје, посебно овако слично. Је ли значајно што имате час домаћинства у школи? Па значајно ми је зато што имам 45 минута да се посветим нечему што волим, у школи, са другим другарима који такође могу да ми помогну у томе, да дијелимо разне идеје, да дијелимо ствари које смо сви понијели“, каже Ана Икић, ученица шестог разреда ОШ "Свети Сава“ 

"Овдје ми се много свиђа јер имам и много пријатеља и стварно је лијепо и научила сам да шијем дугме“, рекла је ученица четвртог разреда ОШ "Свети Сава“ Ивона Полетан

"Мени је домаћинство један од најбољих предмета и волим да шијем, да хеклам. Овдје сам научила како да пришијем дугме и да нешто зашијем, да закрпим. Најбољи час био ми је када сам учила да шијем“, каже ученица четвртог разреда ОШ "Свети Сава“ Теодора Николић.

"Па ја сам изабрала домаћинство зато што сам хтјела да научим више о кувању и о бонтону. Прво смо учили бонтон и како се требамо понашати. Онда смо кренули да правимо неке ствари од воћа, смутије, воћне салате и све смо касније јели, са наставницом, она нам је тако помагала и ето“, рекла је ученица шестог разреда ОШ "Свети Сава“ Миа Вуловић.

Да се баве пословима који су милији женској популацији, није тешко пало ни дјечацима. Неки од њих, искуства у кухињи стекли су и раније. 

"Па на почетку морам да признам, мало ми је било, причао сам, не знам зашто, па ме учитељица учила бонтону и кували смо у претходним часовима, било ми је врло занимљиво“, рекао је ученик шестог разреда ОШ Свети Сава Никола Јововић. 

"Па добро се сналазим. Као и он, испочетка ми је мало било досадно, учили смо бонтон, а овако, кували смо и саду петак када будемо имали час, правимо тост, па ми је занимљиво. Научио сам мало боље да се рукујем са храном и да правим нешто“, каже ученик шестог разреда ОШ "Свети Сава“ Никола Анђелковић.

Домаћинством које похађају ученици у основној школи Свети Сава у Бијељини одушевљени су и дјеца и родитељи. Дјевојчице и дјечаци све послове обављају равноправно. Учионица одише њиховим ведрим духом и спретним рукама које када се удруже, заједничким снагама могу направити много тога.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.