Bolnici "Sveti apostol Luka"

Donirana vrijeda medicinska oprema

  • 06.08.2018. 15:44

Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju danas je uručeno sanitetsko vozilo "mercesed" i mobilni inkubator u vrijednosti od 200 hiljada KM, donacija rotari klubova iz Hasfurta u Njemačkoj i Doboja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, koji je prisustvovao primopredaji, istakao je da će savremeno i dobro opremljeno sanitetsko vozilo, najmodernije u regionu, znatno unaprijediti hitnu medicinsku uslugu. 

Bogdanić je rekao novinarima da su javne zdravstvene ustanove u Srpskoj uglavnom dobro opremljene sanitetskim vozilima. 

"Mi smo skoro donirali određen broj vozila, a znatan broj sanitetskih vozila nabavljale su i lokalne zajednice", istakao je Bogdanić i podsjetio da je već četiri godine u funkciji sanitetski helikopter, a za te potrebe nabavljen je još jedan. 

On je rekao da sa Srbijom postoji dogovor o dozvoli za slijetanje sanitetskih helikoptera na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, na osnovu ugovora sa Gradskim zavodom za hitnu medicinsku pomoć koji pacijente prevozi do medicinskih ustanova u Srbiji. 

Kada je riječ o rješavanju dugova zdravstvenih ustanova, Bogdanić kaže da su evidentirane veće uplate doprinosa i da će taj problem biti rješavan u narednom periodu, a fokus je, kako ističe, da bude pušteno u rad ono što je izgrađeno i opremljeno. 

"Predviđeno je da krajem ovog mjeseca ili početkom septembra bude položen kamen temeljac za novu bolnicu u Doboju, da 23. septembra pude pušten u rad rekonstruisani Centralni medicinski blok i novoizgrađeno Sjeverno krilo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a početkom oktobra bolnica u Istočnom Sarajevu", naveo je Bogdanić. 

Kada je riječ o izgradnji nove dobojske bolnice, Bogdanić je naveo da je u toku evaluacija pristiglih ponuda, a radove će finansirati Vlada Republike Srpske budžetskim sredstvima. 

On je istakao da je od lokalne uprave u Derventi dobio dopis da će za nekoliko mjeseci u toj opštini biti opremljeno lokalno porodilište, u skladu sa važećim standardima. 

Bogdanić je naglasio da je u proteklom periodu u zdravstveni sistem Srpske uloženo mnogo, izgrađeno najviše objekata u odnosu na region, edukovan medicinski kadar, ali je bilo i nečega što nije moglo da se kontroliše, kao što su obaveze po osnovu poreza i doprinosa. 

On je napomenuo da nijedna zdravstvena ustanova neće imati problema sa pružanjem zdravstvenih usluga. 

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Milorad Živković rekao je da će sanitetsko vozilo, koje je opremljeno vrhunskim pratećim instrumentima, sa mobilnim inkubatorom znatno unaprijediti zdravstvene usluge, s obzirom na to da porodilište godišnje evidentira do 1.300 poroda, od čega deset odsto pacijenata mora biti poslijeđeno u drugi zdravstveni centar. 

On kaže da su za izgradnju nove bolnice u Doboju pristigle tri ponude, dvije iz Kine i jedna iz Njemačke, te da je lokacija na kojoj je predviđena gradnja bezbjedna od poplava. 

Projekt-menadžer Rotari kluba iz Hasfurta Horst Ram rekao je da su novac za vozilo prikupili za godinu i po dana, te da se u kompletan projekat nabavke vozila i inkubatora uključio i rotari klub iz Doboja. 

Direktor dobojskog Rotari kluba Nenad Stojaković kaže da je prvobitna namjera bila kupovina mobilnog inkubatora, ali je zahvaljujući podršci njemačkog kluba projekat prerastao u nešto više. 

Doktor Siniša Đuričić, član dobojskog Rotari kluba, rekao je da je klub iz Hasfurta za nabavku vozila uplatio 130 hiljada KM, dobojski klub 50 hiljada KM za nabavku inkubatora, a preostali iznos je uplatila dobojska bolnica. 

Svečanosti uručenja sanitetskog vozila i mobilnog inkubatora prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić, načelnik opštine Stanari Dušan Panić, kao i drugi donatori. 

Bolnica "Sveti apostol Luka" je regionalna ustanova koja obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu sekundarnog i dijelom tercijarnog nivoa za približno 270 hiljada stanovnika u osam opština dobojske regije.

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм